22.1.10

* UITNODIGING



Op donderdag 28 januari 2010 (gedichtendag) stelt de provincie Vlaams-Brabant
de nieuwe gedichtenbundel van Mark Meekers (Marcel Rademakers) voor.



“Land van Stand”



werd geschreven in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant. In een dertigtal gedichten wordt een hommage gebracht aan de provincie, waarvan Erasmus ooit verzuchtte “Was Brabant maar dichterbij!”

Verleden, heden en toekomst van Brabant worden gepresenteerd door vier bekende Vlaams-Brabanders:
Gouverneur Lodewijk de Witte leidt in en leest. TV-presentatrice Frieda Van Wijck, de dichter Mark Meekers en rockartiest Guy Swinnen brengen hun keuze. Inclusief miniconcertje van Guy Swinnen solo.

Provinciehuis, raadzaal, Provincieplein 1 (vlakbij station), 3010 Leuven, 12.00-13.00 uur. Gratis toegang.
Een gratis exemplaar van de bundel wacht op de aanwezigen. Kom op tijd, de plaatsen zijn beperkt.

MEER INFO (flaptekst):
Mark Meekers studeerde Wijsbegeerte en Letteren (KU Leuven). Hij schreef kortverhalen, essays en visuele poëzie, publiceerde een roman en 19 bundels gedichten. Hij richtte het dichterscollectief Mengmettaal op en is voorzitter van de Nederlands-Vlaamse literaire Vereniging Concept.
Hij is de eerste dorpsdichter van Doel en de meest gelauwerde Vlaamse dichter. Zijn erelijst oogt ronduit indrukwekkend. In 2009 werd hij poëzie-ambassadeur van de provincie Vlaams-Brabant. Onder zijn echte naam, Marcel Rademakers is hij eveneens actief als beeldend kunstenaar.
dorpsdichter.be // marcelrademakers.be (beeldend kunstenaar)

WAAR TREF JE MARK MEEKERS IN JANUARI / FEBRUARI 2010?
- Ter gelegenheid van de kerst- en nieuwjaarsdagen werd op het Provincieplein (Leuven) het gedicht “Hier” van Mark Meekers aangebracht op gigaformaat (7.00 x 2.95 meter.) Het stond ook te lezen –in kleiner formaat- in de provinciale domeinen van Vlaams-Brabant.
- Op maandag 18 januari 2010 om 18.30 uur houdt Mark Meekers een lezing over Camille Claudel (poëtische diadocumentaire) in de RHOK, Sint-Pieters-Woluwe.
- Tijdens de viering van het priesterjubileum van pater Bolle (Mis en viering), in de kerk en de parochiezaal van Schiplaken, op 24 januari, om 10.00 uur leest hij gedichten uit de bundel “Over leven…”. De bundel werd door criticus Deleu omschreven als: “het mooiste wat ik in 2009 in handen kreeg.”
-Donderdag 28 januari om 12.00 uur: voorstelling van zijn bundel “Land van Stand”, in het provinciehuis. Met medewerking van gouverneur De Witte, Frieda van Wijck en Guy Swinnen.
- Op vrijdag 29 januari, om 20.00 uur neemt hij deel aan de poëzieavond in “Het laatste huis”, Poreistraat 4, Hombeek, met o.a. Sylvie Marie, Theo Slaghmulders e.a.
- Mark Meekers zit de juryvergadering voor van de Poëzieprijs van de Universiteit Limburg en de Hogescholen van de provincie Limburg. Ter gelegenheid van de proclamatie en het aansluitend diner op 11 februari leest hij zijn gedichten.
- Op 13 februari: Parfait Amour
- Dinsdag 16 februari leidt hij om 20.00 uur in de Bibliotheek van Oostende de tweetalige (Engels-Nederlandse) overzichtsbundel in van de onlangs overleden dichteres Gilberte de Leger (een uitgave uit Belfast). Aansluitend receptie.


(ingezonden mededeling)

* LITERAIRE WORKSHOPS 2010

GORINCHEM – Ook in 2010 vinden er activiteiten van de Stichting Literaire Workshop plaats. Behalve de uitgave van geïllustreerde dichtbundels en de uitslag van de Gorcumse Literatuurprijs zijn er weer bijeenkomsten van de schrijfgroep. Deze worden elke laatste zondag van de maand gehouden in gebouw “De Aanlegsteiger” om 14.00 uur. De contributie is 16 euro per jaar (Postbank 422157), inclusief consumpties. Zie ook http://katervoorde1.hyves.nl .
De agenda voor 2010 ziet er als volgt uit: 31 januari, 28 februari, 28 maart, 25 april, 26 september, 31 oktober en 28 november. Inhoudelijk zal afwisselend proza, poëzie en toneel aan de orde komen. Voor informatie: Rick van Delden, Kalkhaven 80, 4201 BC Gorinchem, tel 0183-636166 of e-mail
stiliwo@cs.com

(ingezonden mededeling)

* POEZIE VOOR HAITI: bloemen stierven zonder te hebben gebloeid...

De uitgeverij POINT, die sinds 1984 moderne buitenlandse poëzie in Nederlandse vertaling publiceert, wil ook haar steentje bijdragen ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti en stelt 250 exemplaren van de poëziebundel “Ebbenhout – Bois d’ébène” poëzie van Jacques Roumain, een van de belangrijkste dichters van Haïti, ter gratis ter beschikking van organisaties die het boek willen verkopen ten gunste van de slachtoffers van de aardbeving. Geïnteresseerde poëzielezers kunnen de tweetalige uitgave ook rechtstreeks bij POINT bestellen door overschrijving van 12€ op rekening van POINTvzw, KBC rek.nr. 428-0102301-96 waarvan het bedrag integraal naar de slachtoffers/organisaties van de aardbeving zal gaan.
Jacques Roumain geboren in Port-au-Prince 1907, gestorven 1944 werd meermaals gearresteerd en verbannen. Hij schreef een aantal gedichten opgenomen in de bundel “Ebbenhout” tijdens een verblijf in België. Zijn poëzie is tot op heden een krachtige inspiratiebron voor jonge zwarte auteurs, die met Jacques Roumain de passie voor literatuur en voor de onderdrukte medemens delen en die hopen op een lotsverbetering voor Haïti nu weer, heviger dan ooit, door een dramatische gebeurtenis gegeseld. Ooit was Haïti de parel van de Antillen, nu het armste land van het westelijk halfrond, één ruïne.

Gedicht uit “Ebbenhout”

Storm


De wind verjoeg een witte kudde bizons

op de weidse prairie van de hemel.

Zwijgzaam en krachtig vertrappelden

zij de zon: de zon doofde.

De wind huilde als

een vrouw in barensnood:

snel kwam de regen, kind van het vuur en de zee;

hij kwam al dansend

en trok mistgordijnen over de wereld.

De bladeren zongen

trillend als debutantes in de music-hall;

de donder kwam

en applaudisseerde. Toen zweeg alles

om de donder te laten applaudisseren, bloemen stierven

zonder te hebben gebloeid, palmbomen schudden

hun waaiers tegen de warmte.

Een kudde bizons emigreerde van oost naar

west, en de nacht viel, als een vrouw in de rouw.




Jacques ROUMAIN
Vertaling René Smeets

Contact/informatie: uitgeverij POINT, Germain Droogenbroodte-mail: elpoeta@point-editions.comTelefoon: 0034.96.584.23.50

(ingezonden mededeling)