17.8.05

* NIEUWSBRIEF VAN 17 AUGUSTUS 2005

* IJSKOUD BERICHT VANUIT HET NOORDEN

Heden ontvingen we het overlijdensbericht van een van onze trouwste helden nl. schrijver en dichter UBBO-DERK HAKHOLT, pseudoniem voor JAN DERK PLENTER (geboren op 30 mei 1921 te Groningen en aldaar zacht ingeslapen op 04 augustus 2005). Het verdwijnen van deze grote woordkunstenaar is voor Het Prieeltje v.z.w. een zware schok en een onmeetbaar verlies. Hakholt was thuis en expert op zowel prozaïsch als poëtisch gebied en leverde jarenlang aan onze kring waardevolle bijdragen die getuigden van een grote originaliteit en persoonlijkheid. U vindt in ons E-Zine 't (muzen-)Koeriertje een uitgebreide introductie tot zijn werk onder de rubriek INTRODUCTIES.

* BLOGGEN, EEN NIEUW ONSTUITBAAR FENOMEEN
Er is blijkbaar een nieuwe rage ontstaan op het wereldwijde net, nl. het fenoneem van het Bloggen. Bloggen stond oorspronkelijk voor het schrijven van een dagboek met nieuwtjes en gedachtenspinsels voor elke dag. Maar waarschijnlijk omdat ze GRATIS zijn en vooral eenvoudig in elkaar te knutselen springen ze de laatste tijd als ontelbare paddestoelen uit de grond van het net. Het aantal blogs dat dagelijks het licht ziet is haast niet meer te tellen. En ze zijn aldus aardig op weg om de klassieke websites van auteurs en dichters te vervangen. Is er nog een auteur die geen persoonlijke weblog heeft? Ik geloof van niet. Daar is naturlijk op zich helemaal niets tegen maar hun dreigend groot aantal is wel van aard de nieuwsgaring op het net te verstikken en ook kwalitatief laten zij vaak veel te veel te wensen over. Vooral in Nederland vieren zij hoogtij en zijn ze aan een ongelooflijke opmars toe. Probleem hierbij is natuurlijk het klassieke kaf van het koren te scheiden. En daarom willen wij onze surfers wijzen op enkele belangrijke blogs die werkelijk kwalitatief de moeite waard zijn en teksten en nieuwtjes brengen die voor elke dichter interessant kan zijn. Zo is er de befaamde Contrabaslog van Chretien Breukers , vervolgens de zeer goed gedocumenteerde (met accent op Noordnederlandse poëzie) van Ton van 't Hof 1hundred1 geheten en vooral het internationaal getinte poëziepamflet van dezelfde Ton van 't Hof en Joris Lenstra met uitstekende vertalingen en besprekingen van internationale poëzie. Er bestaat ook een Belgische log van Tine Moniek die zich toespitst op Zuidnederlandse toestanden en die ook een rubriek Parlando.doc aanhoudt waarin maandelijks een dichter in de kijker wordt geplaatst. Zeker aan te bevelen: parlando.skynetblogs.html.
Die grote versnippering van al die diverse logs is natuurlijk geen goede zaak en leidt vaak tot overlapping en verwarring. Dat hebben onze vrienden in het Noorden blijkbaar ook tijdig ingezien aangezien er nu sprake is van een samenbundeling van bovenstaande drie logs in een centrale blog of website die de domeinnaam
www.decontrabas.com krijgt toegewezen. Dat belooft een schitterende website te worden in de toekomst.