25.3.09

* BERICHT VAN MARK MEEKERS
(ingezonden mededeling)

Collega, lezer, geïnteresseerde,

Op 21 maart 2009 kwam er voor Mark Meekers een einde aan zijn termijn als dorpsdichter van DOEL (2007-2009). Voor die gelegenheid bundelde hij zijn (55) Doel- gedichten in een nieuwe uitgave “DOELGERICHT”.Met een hand die streelt en slaat, maar altijd ongebonden blijft, los van partijpolitieke of ideologische bindingen, klaagt Meekers de ondergang van het polderdorp aan, dat zou moeten wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De gedichten uit deze 18-de bundel, werden voorgelezen op poëzieavonden en concerten, prijkten mansgroot op de dijk en in het dorp, maakten deel uit van de "Gedenkweide".In deze postmodernistische tijd van klein-geestigheid zijn er nog “grote verhalen” te vertellen. Ze worden niet verhuld in een discriminerend hermetisme, maar op een leesbare wijze aan de lezer aangeboden. Lieflijk, maar ook keihard bewijst Meekers met zijn verzen dat poëzie nog steeds geëngageerd kan zijn.

COMMENTAREN
“Schitterend!” (Walter A.P. Soethoudt) / “Tenminste iemand die durft en niet meehuilt met de wolven in het bos.” (Patricia De Landtsheer, Symbiose) / “En in die zin hebben je gedichten ook wel echt hun werk gedaan. In Doel zélf, in het straatbeeld. In het groot op borden of in het klein op de deuren van de verlaten huizen. Bij de Schelde vlak voor de bootwijding. Het was voor velen beklijvend. Het heeft mensen wakker geschud. Schitterend. Je levert prachtig werk.” (Jan Creve, Doel 2020) / “Erg aangrijpend waren de gedichten. De mensen hielden hun adem in en hier en daar zag men een traan. Verdriet en machteloosheid over de teloorgang van dorpen en polders.” (A. Cleiren, De Wase Koerier)

MARK MEEKERS studeerde af aan de KU Leuven en doceerde geschiedenis en esthetica. Hij publiceerde één roman en tal van kortverhalen en essays, publiceerde in tijdschriften, kranten en magazines in Vlaanderen en Nederland. Zijn werk werd in vele bloemlezingen en verzamelbundels opgenomen. Volgens het “Goud der Vlaamse Letteren” zijn “Hugo Claus en Mark Meekers de meest bekroonde Vlaamse dichters”.Onder zijn echte naam is hij eveneens actief als beeldend kunstenaar, die de internationale groepen Lumen Numen en Fusion (Frankrijk) oprichtte.

De bundel “Doelgericht”, kan worden besteld door overschrijving van 15 € (63 blz. / verzending inbegrepen) op rekening 000-0618809-46 van Marcel Rademakers, Leo Dartelaan 20, 3001 Heverlee met vermelding van “Doelgericht”.INFO: www.dorpsdichter.be en www.marcelrademakers.be

24.3.09

Paul Verbraekenlezing 2009

Zaterdag, 28 maart 2009 om 17 uur
Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 te Antwerpen

Sinds 2005 organiseren we met de steun van Charta 91, het Zuiderpershuis en een schare sympathisanten jaarlijks een Paul Verbraekenlezing. Telkens met meer succes. Op de Paul Verbraekenlezing van vorig jaar – door de Brits-Pakistaanse schrijver en politieke analist Tariq Ali – waren zo’n 150 belangstellenden! Paul Verbraeken was een werkelijk totaal ongebonden kritische public intellectual zoals we er in Vlaanderen nooit veel hebben gehad. Met de lezingen geven we daarom steeds het woord aan een eminent denker die, in de geest van Paul, zich niet door het systeem laat inpalmen en zich verzet tegen het heersende neoliberale discours. De lezing wordt gepubliceerd door VUB Press.


Jan Blommaert

COMMUNICATIE EN SPIN
Kritiek van een Modebegrip


Jan Blommaert, nu professor aan de universiteiten van Tilburg (NL), London (UK), Gent (B) en Jyväskylä (FIN), kwam voor het eerst in het nieuws met het boek ‘Het Belgische migrantendebat” (Antwerpen,1992) dat hij samen met Jef Verschueren schreef. Daarin betogen de auteurs dat ook tolerante Vlamingen over vreemdelingen spreken vanuit een onderliggende ideologie die weinig verschilt met die van uiterst rechts. Sindsdien neemt Jan Blommaert onafgebroken deel aan het openbare debat. Op zijn naam staan bijvoorbeeld publicaties over populisme, de werking van ons politiek systeem, de ideologie van de SP.A, het nationalisme of het taalgebruik in de politiek. Precies over dat laatste zal Blommaert het in zijn lezing hebben. Politici doen niet meer aan politiek. Vandaag communiceren ze. Zij managen, stroomlijnen en manipuleren hun boodschap. Of zoals men dat nu zegt: ze spinnen. Blommaert illustreert dat onder meer met het voorbeeld van Patrick Janssens’ laatste verkiezingscampagne. Verontrustend bij dergelijke communicatiestrategieën is hun verre verwantschap met de massameetings uit Hitlers Derde Rijk, waarvan Albert Speer de grote ceremoniemeester was. Ze zijn dan ook niet bepaald een weldaad voor de democratie.

Vanzelfsprekend is er ruim gelegenheid om na afloop van de lezing met de spreker in debat te treden.

De lezing begint stipt om 17u. Na afloop bent u welkom op een drink.

Om 19u30 gaan we aan tafel voor het
VRIENDENMAAL


Entreeprijs:
10 € voor de lezing (boek en drink inbegrepen ) bij inschrijving (12€ ter plaatse)
33 € voor de lezing + vriendenmaal (enkel via inschrijving)25 € voor het vriendenmaal (enkel via inschrijving)

Inschrijving voor 20 maart 2009 via overschrijving op het rekeningnummer 001-5234388-53 van Paul Verbraeken Lezingen met vermelding 28 maart
(ingezonden mededeling)