15.7.04

NIEUWSBRIEF VAN 15-07-2004
 
* NIEUWE E-ZINE VOOR INTERNATIONALE POËZIE
 
Het Prieeltje Online heeft zopas een nieuw internationaal Poëzine gelanceerd onder de naam HET OOG VAN DE ROOS.  Deze welluidende titel werd geïnspireerd door het mooie gedicht "Heimwee" van de Griekse dichter John Karasoutsas (1824-1873) dat luidt als volgt:
 
" Wie zal mijn hart bedaren
en mijn verlangen de vleugels
van een Zefier geven?
 
Wie zal me brengen naar het
land waar Melus straalt als
een zilveren schaal en met de
pijn der slavernij
tovert een
nieuwe bekoring op zijn lief
gelaat?
 
Zoals de roos, door een huilende
orkaan met wervelende regens
zwaar beladen, vol trots haar
bloeiende wenkbrauw optrekt
boven het oog van de grote
winderige storm."
 
(Uit: "In de Boezem van de Zon" Moderne Griekse Poëzie, Het Prieeltje, 1988, vert. Henri Thijs)
 
In feite is deze E-zine een afsplitsing van 't (muzen-)Koeriertje Digitaal dat in omvang te groot werd en onoverzichtelijk.  Daarom werd besloten het groot aantal pagina's over internationale auteurs en poëzie over te hevelen naar een nagelnieuw poëzine dat thans op het net staat en luistert naar de URL:
 
www.hetoogvanderoos.be
 
Zoals bij het 't (muzen-)Koeriertje, dat voortaan nog exclusief Nederlandstalige bijdragen omvat, zal het nieuw Poëzine een gelijklopende structuur vertonen met de rubrieken: introducties tot auteurs, gedichten, columns, verhalen en recensies van en over INTERNATIONALE AUTEURS en onderwerpen.
 
De site kreeg een kleurrijke oorspronkelijk lay out mee uiteraard gerelateerd aan de openbloeiende roos die reeds jaren het "leitmotiv" is van onze werking als poëziekring.
 
In het algemeen zal de site uitsluitend nog nooit eerder in het Nederlands vertaalde poëzie, verhalen en literaire teksten omvatten en dus als een gloednieuwe pasgeboren ster schitteren aan het firmament van de internationale letteren.
 
Vertalers die zich geroepen voelen om hun producten te slijten bij een verzorgd en origineel elektronisch tijdschrift zijn ten allen tijde welkom.
 
Wij wensen al onze surfers veel leesgenot met dit nieuw poëzine dat in eerste instantie een verruiming van de literaire horizon beoogt voor de alerte poëziefanaat van vandaag.