3.5.06

* NIEUWS VAN 03-05-2006


- NIEUW IN ONS INTERNATIONAAL E-ZINE "HET OOG VAN DE ROOS" : DOROTHY BARRESI (USA) !!

Dorothy Barresi’s gedichten worden regelmatig gepubliceerd in de Amerikaanse literaire periodieken, zoals Poetry, Parnassus, The Harvard Review, The Antioch Review en de Kenyon Review en haar essays verschijnen regelmatig in The Gettysburg Review. Haar poëzie werd bekroond met de Pushcart Prijs en de Hart Crane Memorial Poëzieprijs. Zij is hoogleraar Engels aan de Californische Staatsuniversiteit en woont in Los Angeles.

De dichteres behoort tot de zgn. "Italo-Amerikaanse" groep van dichters: dit zijn van oorsprong Italiaanse dichters die naar de States zijn geëmigreerd en daar hun verder leven hebben uitgebouwd. Haar poëzie onderscheidt zich in zoverre van de andere hedendaagse Amerikaanse generatie dat zij doordrenkt is van de zgn. "black humor" die een heerlijk tegengewicht vormt tegen het al te vaak anekdotische en persoonlijke in de Amerikaanse poëzie van vandaag.

Hieronder een staaltje van haar kunnen uit het gedicht "Voor de 35ste verjaardag van valium":

Het is moeilijk de doden te behagen,
Zij stellen zulke hoge eisen,
Muntsaus? Parels? Een zitje aan het raam of in de gang?
Zij slapen diep

De slaap die wij hadden als teenagers
Opgerold in de rijke
Slikbedden van het nieuwe plezier.
Het is moeilijk ook een antwoord van hen te krijgen.

...

Lees verder op onze site of voor een rechtstreekse toegang klik hier.

* * *

30.4.06

* NIEUWS VAN 30-04-2006

- OPNIEUW JARED CARTER IN "HET OOG VAN DE ROOS":

Onlangs publiceerde onze redactie een INTRODUCTIE tot de Amerikaanse auteur Jared Carter waarbij vooral zijn poëzie centraal werd gesteld. Maar deze veelzijdige auteur schrijft ook merkwaardige korte verhalen waarvan het Prieeltje er zonet eentje in vertaling van Henri Thijs heeft geplaatst op de site van HET OOG VAN DE ROOS. Het verhaal heeft als titel HET GEHEIM en beschrijft zonder veel opsmuk en in een eenvoudige vertelkrant de psyche van de kunst en dit steeds vanuit het standpunt van de marginalen, de gewone man in de straat, de mensen van elke dag. In dit verhaal gaat het om het geheim van zijn vader die op oudere leeftijd (het moment van zijn opruststelling namelijk) aan zijn zoon een van zijn grote verborgen artistieke talenten onthult. Het verhaal peilt naar de diepere drijfveren van het menselijk handelen en de oorsprong van de kunst. Maar Carter doet dat op zo'n meesterlijke eenvoudige wijze dat het lijkt dat we te doen hebben met een gewoon journalistiek rapport of een gewoon vertelsel waarin echter langzaam een zeer diepe gelaagdheid terug gevonden wordt bij de lectuur ervan. Alleen ervaren en echte schrijvers zijn daartoe in staat. Te lezen op de gekende website van Het Oog van de Roos uiteraard onder de rubriek VERHALEN of rechtstreeks door te klikken op volgende link.

* * *