27.4.09

* NIEUW NETBOOK NUMMER 60: BOURGONDISCHE SUITE VAN THIERRY DELEU


In onze digitale bibliotheek werd zonet ons zestigste (60-ste) NetBook opgenomen. Een getal om trots op te zijn. En dat zijn we ook maar met mate zoals het betaamt voor elke rechtgeaarde dichter die toch nooit (en gelukkig maar!) 100% tevreden is met het geleverde werk of de gedane prestaties.

Zoals jullie al weten is onze digitale bibliotheek zeer gevarieerd zowel op gebied van stijl, inhoud en afwerking. Elke gedichtenbundel krijgt bij onze uitgeverij ook een aangepaste lay-out en sjabloom toegewezen dat zo goed mogelijk harmonieert met de inhoud. Bovendien bevat onze collectie zowel NATIONALE als INTERNATIONALE POËZIE (vaak nooit eerder in 't Nederlands vertaald). Zo kunnen we nu reeds aankondigen dat een belangrijk internationaal werk in de (vertaal-)steigers staat als publicatie nummer 61, nl. de weinig in 't Nederlands vertaalde Syrische dichter ADONIS met de bundel HET GELAAT VAN DE ZEE.

Onze meest recente telg kreeg de titel toegewezen van BOURGONDISCHE SUITE en is van de hand van THIERRY DELEU.De auteur is niet de eerste de beste en heeft al een indrukwekkende lijst van publicaties op zijn palmares staan.

Zelfs In een notendop ziet zijn literaire carrière er indrukwekkend uit. Sterk gefaseerd en gefragmenteerd kunnen we ze als volgt synthetiseren:

*Beweegt zich vanaf de jaren zestig op een breed literair vlak. Hij schreef leerboeken Nederlands voor het beroepsonderwijs, is de auteur van de biografie ‘Marc Bourry, man van het volk’ en van ettelijke essays over schrijvers en over actuele letterkundige kwesties.

*In de jaren 2002 tot 2004 verscheen van zijn hand de Creuse Trilogie (drie romans met als background de Franse Creuse), in 2006 de roman ‘Klamme handen’ en in 2008 de politieroman ‘De doden zwijgen niet’.

*De schrijver geniet bekendheid als hoofdredacteur van het tijdschrift "Boulevard" (1970-1980), als uitgever van de reeks Schaap Boeken (in hoofdzaak poëzie) en als samensteller van enkele bloemlezingen voor het kunstonderwijs.

*Ten slotte zijn Liefde, dood, erotiek en natuur de voornaamste thema’s van zijn poëzie.

Ter illustratie hieronder het tweede gedicht uit de bundel:

2

In Bourgondië is het perfect mogelijk
zegt zij dat je het leven aan de lichte
kant bekijkt ook al is de dood nabij geweest
de angst bedwongen met een kracht die niet
des mensen is en opnieuw dwalen mijn

gedachten af naar Karel de Stoute die
ik voor vader had gewenst in mijn strijd
tegen het gezag van grote mensen met
veel wetenschap en zo weinig geloof in

het mysterie van de natuur ik noem het
liever de kosmos het heelal het “hele Al”
dat mij niet langer bang maakt maar hoop geeft
op eeuwigheid in leven eeuwigheid in dood.

Bundel te lezen op onze site op de rechtstreekse URL: http://www.hetprieeltje.net/netbook60/index.html
of surfen naar http://www.hetprieeltje.net , kiezen voor Netbooks en scrollen naar beneden naar nummer 60.