31.8.09

* NIEUWSBRIEF VAN 31/08/2009

* UPDATE 't (muzen-) KOERIERTJE

- In de rubriek POËZIE verschenen een ganse resem nieuwe gedichten (sonnetten) van de vaardige hand van Sunshine Tenochtithlan, nl. "Van Tijd en Leven" , "Gewijde Grond", (www.hetprieeltje.net/gedsunshine02.html), "Gelofte", "Zelf", "Nu ik dat weet" (www.hetprieeltje.net/gedsunshine03.html). Het werk van Sunshine is voor een rasecht dichter een waar genoegen voor het oog omdat hij zo secuur omspringt met de precieze regels en structuurgebondenheid van de sonnetvorm tot op het obsessieve af. Daarenboven mag ook de inhoud er zijn, netjes afgelijnd en passend binnen de lijntjes van de klassieke sonnetstructuur. Dat is poëzie die getuigt van een grote klassieke metierbeheersing die je heden ten dage nog zelden vindt en daarom heeft de redactie van 't Prieeltje er ook zo een boontje voor. In het hedendaags taalgeweld doet zulk een klassieke benadering werkelijk deugd. Het best, vinden wij, komt dit kenmerk nog tot leven in het mooie gedicht "Pelgrim" dat consulteerbaar is op www.hetprieeltje.net/gedsunshine04.html. Sunshine is zeker een dichter die onze blijvende aandacht verdient.
Het doet ons ook genoegen een nieuwe dichter voor te stellen die wars van de huidige postmodernistische taalconstructies krachtige gedichten schrijft in een stijl die uitblinkt in vormvastheid en deugdelijkheid en dus een merkwaardige eigen stem vertolkt. Het gaat hier om TON VAN REEN met twee nieuwe prachtige gedichten, nl. "De terminator van het vondelpark" (www.hetprieeltje.net/gedtonvanreen.html) en "Gedicht voor Remco Campert" (www.hetprieeltje.net/gedtonvanreen02.html).
Ook de ons vertrouwde KEES ENGELHART is tot onze grote vreugde ook weer terug van de partij. Van een dichter als Kees weten we op voorhand dat we kwaliteit mogen verwachten. Dat was in het verleden zo en is nu niet anders. Hij publiceerde drie nieuwe gedichten, nl. "De minachting", "De klare lijn", "Further on the Road". Zie: www.hetprieeltje.net/gedengelhart02.html.
Ook collega en bezige bij Thierry Deleu zette de laatste tijd zijn beste beentje voor met zoals steeds opvallend degelijke bijdragen vooreerst in de rubriek COLUMNS met het artikel : "Kunst en Cultuur in Vlaanderen: Zure oprispingen met een bittere nasmaak! Ik stel vast: zie: www.hetprieeltje.net/deleukunstencultuur.html, vervolgens in de rubriek RECENSIES (Thierry is immers van alle markten thuis) met twee waardevolle bijdragen: "De mens Gerard Walschap deskundig geanalyseerd. Omtrent Frans Depeuter. Het verborgen leven van Gerard Walschap": www.hetprieeltje.net/deleuwalschap.html, en "Beschouwingen bij Bedichting van een Dorp van Frank De Vos; Over kwaliteit en oprichting van een Vlaamse School voor de Poëzie: www.hetprieeltje.net/recdevosdeleu.html.

* Update HET OOG VAN DE ROOS: ons internationaal E-Zine

Wist U, waarde Surfer, dat onze medewerkster GRONAMA, genoegzaam bekend van haar bijdragen in 't (muzen-)Koeriertje, ook waardevolle gedichten schrijft in 't Engels ? Waarschijnlijk niet. Daarom moeten we in deze rubriek een spijtige onachtzaamheid van onzentwege dringend recht zetten, want reeds een tijdje geleden (nl. om precies te zijn op 30/04/2009) publiceerde zij reeds 4 Engelstalige gedichten op onze site, nl. "Sonnetlimericks battle", "Greys", "A swim in the Thames": www.hetprieeltje.net/oogvanderoos/gedgronama.html.
De dichteres heeft op dat gebied blijkbaar nog meer in haar mars. En dat appeciëren wij ten zeerste, zodat er zeer binnenkort weer nieuwe bijdragen in 't Engels zullen verschijnen. Dat bracht ons trouwens op het idee om op onze internationale website, waarop tot nu toe enkel vertaalde gedichten verschenen, een nieuwe rubriek ENGLISH POEMS geheten te openen. Want wij ontvingen ook een puik Engelstalig gedicht van de ons alombekende Eric Rosseel dat wij van plan zijn daarin op te nemen.

* ONZE MEDEWERKSTER INGE BOULONOIS OPNIEUW GELAUWERD

In het kasteelrijke Merendree, een deelgemeente van Nevelen in Oost-Vlaanderen, vond zaterdag 29 augustus de Basiel De Craene poëziedag plaats. Dat is een tweejaarlijkse manifestatie vernoemd naar de dichter en priester Basiel De Craene. Tot in 1956, het jaar van zijn overlijden, was het pastoriedomein Gerolfswal jaarlijks de ontmoetingsplaats voor dichters en poëzieliefhebbers uit het hele Nederlandse taalgebied. Die manifestatie leeft voort in de tweejaarlijkse poëziedag waar drie poëzieprijzen worden uitgereikt. De Basiel De Craeneprijs gaat naar een debutant, de Poëzieprijs Gerolfswal heeft een religieus thema en de Poëzieprijs Merendree is bedoeld voor een ongepubliceerde dichtbundel of gedichtencyclus met een vrij onderwerp. De Heerhugowaardse Inge Boulonois was een van de vijf genomineerden voor de poëzieprijs Merendree.
Ter nagedachtenis aan Basiel De Craene begon de dag met een poëtisch-muzikale eucharistieviering in de Sint-Radegundiskerk. Aansluitend werd de religieuze poëzieprijs “Gerolfswal 2009” uitgereikt aan de Gentse Annemie Deckmyn. Wandelend begaf het gezelschap zich naar het poëzieplein waar gedichten van eerdere laureaten waren geafficheerd. De namiddagzitting vond na het middagmaal plaats. Studenten van de Muziekacademie zorgden voor muzikale intermezzi. De burgemeester van Nevele verwelkomde de aanwezigen. De bekende Vlaamse dichter en bloemlezer Koen Stassijns vertelde met veel verve over zijn boek “Victor Hugo”.
Na de pauze werden de juryverslagen voorgelezen. De debutantenprijs ging naar Erna Schelstraete uit Lede. Voor de grote Prijs Merendree 2009 waren vijf dichters genomineerd. De juryvoorzitter Herman Fierens typeerde de inzending van Inge Boulonois zijnde "dichtKUNST" , een cyclus gedichten over bekende kunstwerken, als volgt: “Haar benadering is in de eerste plaats intelligent en helder. Haar beeldende taal vol prikkelende associaties getuigen van haar vakmanschap dat van begin tot einde zeer knap wordt volgehouden.” Hij eindigde met de woorden: “U heeft al begrepen dat Inge Boulonois de winnares is van de Prijs van Merendree”. De prijs, een bedrag van € 750,- , ging daarmee sinds de instelling in 1993 voor het eerst naar iemand buiten de Belgische grenzen. De voordrachtskunstenaar Nic Fruru bracht Boulonois' gedicht over een grafisch werk van Escher ten gehore.
Alle aanwezigen ontvingen de gelegenheidsuitgave “Merendree 2009” met gedichten van genomineerden en laureaten waarna de poëziedag werd afgesloten. Wij wensen onze medewerkster van harte proficiat met het bekomen van deze prijs!