27.4.06

* NIEUWS VAN 27-04-2006

- Nieuwe publicaties in HET OOG VAN DE ROOS:

** Een bijzonder gedicht van THOMAS CROFTS (USA)
Op de goed verzorgde en hoog getalenteerde site van Anthony WEIR (waarover verder meer) DISSIDENT EDITIONS, vonden we een gedicht geschreven door professor Thomas Crofts en vermoedelijk gebaseerd op volgende waar gebeurde feiten waarvan hij trouwens melding maakt bij de aanvang van het gedicht:

Jury vindt een man schuldig aan het doden van zijn beste vriend met een kettingzaagMAQUOKETA, Wis.-

Een jury vond een man uit Kenosha woensdag schuldig aan de moord op zijn beste vriend in Iowa en aan het stelen van zijn memorabilia uit de burgeroorlog.

The Jackson County, Iowajury delibereerde meer dan twee uren en een half over de schuld van Douglas DeBruin aan de moord op Gregory May in 2001...May verdween in januari 2001.

Rechercheurs beweren dat De Bruin hem doodde en zijn lichaam in stukken zaagde met een kettingzaag. May’s hoofd werd later teruggevonden in een emmer met beton aan een truckhalte in Missouri (20/04/2005).

Over dit macabere feit volgt dan het gedicht KETTINGZAAGVRIEND dat zo merkwaardig is omdat het probeert de psychologische achtergrondreden van het gebeuren zeer realistisch te ontleden en dit in de vorm van een conversatiestijl die zich in de verzen ontspint tussen de moordenaar en zijn vriend. Zeker het lezen waard: klik hier!

** EEN NIEUW GEDICHT VAN ANTHONY WEIR



De Ierse dichter en denker Anthony Weir voorstellen is waarschijnlijk niet meer nodig voor de vele literatuurliefhebbers die regelmatig zijn beruchte website DISSIDENT EDITIONS bezoeken. Weir is een autodidact en een zeer wijs man die er echter een soort kluizenaarsbestaan op nahoudt. Zijn teksten en ook vele van zijn gedichten zijn pareltjes van filosofische benaderingen van het leven. Het gedicht dat Henri Thijs recent van hem vertaalde "Aan mijn trouwste lezers" eindigt bij voorbeeld met volgende veelzeggende passage waarin hij op treffende wijze het schrijven van poëzie relativeert:



...Waarom zou ik dan nog poëzie schrijven als weldra er niemand meer zal zijn om ze te lezen?Hoe dan ook niemand las ze toch al niet – zo kan ik evengoed verdergaan met gedichten te schrijven
voor mijzelf en niemand.
Veel commentaar hoeft hier niet meer aan toegevoegd.
- Nieuwe publicaties in 't (muzen-) Koeriertje : EWALD STALS
Verhalenschrijver Ewald Stals is zeker geen onbekende voor de surfers van ons E-Zine. Hij was er van in het begin bij om bijdragen voor onze periodiek te leveren. Ondertussen heeft ook de uitgeverswereld zijn werk ontdekt en wist hij recent een paar gedrukte publicaties te plaatsen bij een paar uitgevers (waarover later meer). Ook nu weer heeft hij een nieuw prachtig verhaal TOT OP HET BEEN geplaatst in onze periodiek.
- Ten slotte vermelden we ook nog de plaatsing van een nieuw gedicht van Staf de Wilde waarvan we hier de eerste strofe vermelden ten einde onze surfers een idee te geven van de kracht die uitgaat van deze dichter:
hoy soy apenas (um desejo de dormir) - Pessoa
de dag ploft zijn dampende
schotels op je tafel
eet maar vreet maar
je handen gebonden
aan de leuning
van je stoel
***

23.4.06


*NIEUWS VAN 24-04-2006



Nieuw in het (muzen-)Koeriertje Digitaal een INTRODUCTIE tot de poëzie van LISETTE WATERSCHOOT die recent nog een NetBook nummer 52 publiceerde.
Zowel in thematiek als in stijl oogt deze dichteres zeer modernistisch en schrijft zij met een jeugdig haast puberaal elan de vervreemding van zich af met een zeer originele en mooie metaforiek en strakke strofenbouw. Het enige nadeel van die overvloed van beeldspraak en beeldenrijkdom is dat zij zich soms wel eens te veel laat verleiden tot het overexpliciteren, het verklaren, het toelichten. Het lijkt soms wel eens op dat symbolisch opgestoken vingertje van de schooljuf (een term die zij verfoeit!) die de lezer soms te nadrukkelijk de les wil spellen. Dat heeft dan wel niets te maken met de geringste zweem van aanstellerij of verwaandheid. Integendeel. Haar weelde van woorden vloeit zo rijkelijk en onartificieel dat ze soms lichtjes grensoverschrijdend overkomt maar dan duidelijk met de graadzuivere intentie te komen tot een beter begrip, daar waar een getraind dichter altijd moet streven en leren overleven met "zijn honger naar onbegrip"... Lees verder in onze rubriek INTRODUCTIES, scrollen naar de naam Lisette Waterschoot of voor rechtstreekse toegang klik hier.
In de rubriek POËZIE werd er ook een nieuw gedicht PIOENROZEN geplaatst van Staf de Wilde.

* * *