12.4.06

* NIEUWS VAN 12-04-2006

- NIEUW in HET OOG VAN DE ROOS : JARED CARTER



In Jared Carter’s poëzie spelen drie belangrijke aspecten een grote rol: een grote betrokkenheid met het landschap, het veelvuldig gebruik van het narratieve als stijlfiguur en het evenwicht dat hij weet te handhaven tussen het vrije vers en het traditionele. Een fusie van deze drie elementen vormt het karakteristiek profiel van zijn poëzie. Zijn werk begint met het beschrijven van mensen en plaatsen die kunnen worden gelokaliseerd in het Amerikaanse Midwesten.
De door hem beschreven streek lijkt, zoals een veld van onbepaalde sub-atomische partikels, nu eens reëel en concreet en dan weer verbeeld en illusievol. De vele karakters in zijn gedichten – soldaten van het leger, boeren, ex-voetbalspelers, fietsers, kersenplukkers, marginalen – streven ernaar hun waardigheid en tradities te bewaren. Het is precies dat streven dat hen verbindt met het universele, en het is zijn artistieke kracht die hen onsterfelijk maakt. Lees verder over deze éminence grise van de Amerikaanse poëzie en klik hier!

* In 't (muzen-)Koeriertje Digitaal zetten (nieuwkomer) Wouter Steyaert en Van Rossen hun beste poëtisch beentje voor, elk met een prachtig gedicht. Te lezen op de site onder de rubriek Poëzie.

* * *

10.4.06

* NIEUWS VAN 10-04-2006

- Matt Hetherington (Australië) in "HET OOG VAN DE ROOS"


Matt Hetherington is een musicus en een schrijver gevestigd in Collingwood, Melbourne. Zijn eerste gedichtenbundel getiteld Surface, werd uitgegeven door PRECIOUS PRESS in 2004 en een chapbook met haiku en senriu geschreven in India verschijnt in juni van dit jaar. Op dit ogenblik is hij ondervoorzitter van Overlead Poetry Inc. Zijn meest recente webpublicatie omvat “Three Poems” in “Masthead” waaruit een vertaling werd opgenomen in onze E-Zine en “Several Poems” in “Malleable Jangle”. Echt de moeite waard. Lezen dus: klik hier!

- Nieuwe gedichten in 't (muzen-)Koeriertje tijdens de voorbije maand geplaatst:

* Met een onblusbare ijver en een groot talent blijft Lisette Waterschoot bijdragen leveren aan onze E-Zine. Zoals reeds vroeger gemeld gaat het niet om een zeer jonge dichter maar om een zgn. late roeping in de poëzie die duidelijk en met verve haar positie in de poëzie aan het zoeken is : deze maand weer twee overtuigende pogingen daartoe nl. "Aards Paradijs" en "Manwording". Om ze te lezen hier klikken.
* Verder werden er nog gedichten geplaatst van Luc. Martens, Dianne Soeters, A.T. Maatman-Douman, Edwin Van Rossen, de nooit aflatende Deen Engels en Willemien Mensinga.

- NIEUW NETBOOK 53 : "LATE ROZEN" van GUST VAN BRUSSEL

Om nog waardevolle en sterk doorleefde poëzie te schrijven van een gehalte dat je heden ten dage niet meer vindt, ondanks de ronkende academische opleidingen van haar beoefenaars en de talrijke workshops poëzie die dat academisme van vandaag vergezellen, moet je geen jonge snaak zijn met veel allure en bravour. Op een echt en waar talent plak je geen leeftijd. Deze meer dan tachtigjarige kranige auteur bewijst dat met overtuiging. Hij publiceerde zonet zijn ZESDE NETBOOK bij 't Prieeltje in de serie NetBooks onder de titel LATE ROZEN VOOR MIJN LIEFDE. Alhoewel de gedichten geschreven werden naar aanleiding van pijnlijke familiale omstandigheden is er geen grijntje sentimentaliteit te ontwaren in zijn puike boeket rozengedichten. Het zijn stuk voor stuk prachtige gedichten die de weelde met zich meedragen "verstaanbaar te zijn tot in de laatste lettergreep" maar oh, toch zo doorleefd en met metierbeheersing geschreven. Waar vind je dat nog ? Dat de moderne talige poëten van vandaag die zo graag de plak zwaaien met moeilijkdoenerij en geleerde literatuurtermen maar eens een lesje nemen van zulk een natuurtalent die ondanks zijn leeftijd niets van zijn waarde en frisheid heeft verloren. Gust van Brussel is een literair monument in onze E-Zine en wij gunnen hem dan ook van harte zijn piédestal en ereplaats op onze bladzijden. Neem vlug kennis van deze ongeëvenaarde poëtische reus in de Vlaamse en Nederlandse poëzie en klik hier voor een gedegen lezing van zijn nieuwste verzen.

* * *