12.11.08

* Albarica en Alan Yadegarian presenteren een muziektheaterversie van “De Perzen”.(ingezonden mededeling)




De klassieke tekst van Aeschylus in een Iraans Nederlandse bezetting.
“Hoe klinkt universeel verdriet in het Farsi? ”

Veel van het werk van schrijver Aeschylus is beïnvloed door de Perzische invasie in Griekenland waarbij hij als ware ooggetuige verslag doet van de vernietigende Perzische nederlaag bij Salamis (480 voor Chr.).

In zijn tekst toont Aeschylus ons de verschrikkingen van een onnodige, op macht, hebzucht, grootheidswaan en hoogmoed gebaseerde oorlog. Zijn tekst kon in de 21e eeuw geschreven zijn; zoals het destijds politiek gezien om gebiedsuitbreiding, macht en hebzucht draaide, speelt nu olie deze allesoverheersende rol.

Vanuit zijn Perzische achtergrond is regisseur Yadegarian al jarenlang gefascineerd door de tekst. Hij vindt deze nog steeds uiterst actueel; de parallel met recente gebeurtenissen frappant en bijna tastbaar. Naast de sterke politieke lading onderkent hij ook de poëzie van de tekst.
In zijn versie van “De Perzen” kiest Yadegarian voor tweetaligheid door Nederlandse teksten met het koor in Farsi te laten versmelten. Het immense verdriet van Koningin Atossa over de nederlaag van de Perzische macht wordt vertolkt door Mehrnaz Salehi van het Nederlands Iraanse Ensemble Shandiz. Een andere dimensie ontstaat.
Hoe gaan de machthebbers zelf met die nederlaag om en wat zijn de gevolgen voor de mensen in het land?

In “De Perzen” maakt het publiek een reis in de tijd. Eenmaal terug van die reis, aan het einde van de voorstelling, is de Griekse tragedie eigenlijk vergeten, omdat de overeenkomsten met hedendaagse machthebbers en oorlog het verhaal domineren.
Wat zullen uiteindelijk de allesoverheersende consequenties zijn?

Alle Farsi tekst Nederlands boventiteld, Ensemble Shandiz speelt live tijdens de voorstelling.

Regie: Alan Yadegarian, spel: Mehrnaz Salehi, Erik Koningsberger, Hossein Mardani, Alexander van Heteren, Nasrin Ghasemzadeh, Narcis Zohrehnassab, composities: Hamid Tabatabaei, uitvoering muziek: Ensemble Shandiz, vormgeving en toneelbeeld: Roosien Verlaan, lichtontwerp: Remko van den Ende, zakelijke leiding & productie: Albert Vijge & Britt Arp
Met dank aan: Iranian on the Move.
http://www.iranianonthemove.blogspot.com/

Speellijst
In 2008:
11 november Studio K Amsterdam
besloten voorstelling
020-6920422


12 november
Studio K Amsterdam 14.00 uur
020-6920422http://www.studio-k.nu/


14 november
Bellevue Amsterdam 20.30 uur
020-530 5301http://www.theaterbellevue.nl/


15 november
Bellevue première Amsterdam 20.30 uur
020-530 5301http://www.theaterbellevue.nl/


19 november
Zuiderpershuis Antwerpen 20.30 uur
(32)-3 248 0100http://www.zuiderpershuis.be/


20 november
Schouwburg Blauwe Zaal Utrecht 20.30 uur
030-230 2023http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/


In 2009:
17 januari
CK theater Roermond
20.00 uur Inleiding 19.00 uur
0475-391 491http://www.ckroermond.nl/


27 januari
Kruithuis Groningen 20.30 uur
050-368 0 368http://www.de-oosterpoort.nl/


28 januari
Theater Achterom Hilversum 20.15 uur
035-6233 993http://www.theaterachterom.nl/


5 februari
De Krakeling Amsterdam 19.30 uur
020-6245 123krakeling.cramgo.net


7 februari
Annatheater Helmond 20.30 uur
0492-475 255http://www.annatheater.nl/


12 februari
De Fransche School Culemborg 20.30 uur
0345-521 546http://www.theater-dfs.nl/


Kaarten zijn te reserveren via de betreffende kassa van het theater.

11.11.08

* UPDATE 't (MUZEN-)KOERIERTJE NOVEMBER 2008

Een nieuwe lading gedichten en teksten hebben zich weer aangediend bij ons E-Zine 't (muzen-)Koeriertje dat aldus langzaam maar gestadig groeit. Niettegenstaande het feit dat de meeste dichters-internauten tegenwoordig beschikken over een eigen persoonlijke blog om hun producten probleemloos te plaatsen, is het toch hoopvol dat er nog een aantal zijn die graag op de streng geselecteerde lijst van onze pagina's wensen te prijken. Het is natuurlijk gemakkelijk zoveel mogelijk gedichten te plaatsen op eigen (gratis dan nog wel) blogs zonder enige redactionele ondersteuning. Maar wie zijn vak (want dichten is een vak, een stiel) ernstig neemt en aan een redactionele evaluatie wenst te onderwerpen beoogt kwaliteit. En dat is iets dat elke schrijver of dichter heden ten dage zeer ter harte moet nemen. Onze redactie staat altijd paraat om hieraan bescheiden mee te werken en zo de dichters een kleine leidraad mee te geven op de weg naar een waardig en kwalitatief hoog dichterschap. Ons devies voor plaatsing is dus nooit kwantiteit maar (liefst) ongeëvenaarde kwaliteit zoals dat hoort in de kunst.
Zo ontvingen we onlangs van Edwin Van Rossen het gedicht FLUISTERGRAS/ rechtstreekse URL: http://www.hetprieeltje.net/gedvanrossen10.html . Edwin is een van de (vele) trouwe en regelmatige inzenders voor ons E-Zine en dat vinden we natuurlijk fijn.
Onze gekende Joop Scholten stuurde ons het gedicht VIJFTIEN/ URL: http://www.hetprieeltje.net/gedjoopscholten04.html.
Ook de vier reisgedichten van Luc C. Martens konden onze redactie bijzonder bekoren : http://www.hetprieeltje.net/gedmartens10.html.
Onze ijverige, "bezige bij" en collega Thierry Deleu zond ons een staaltje van zijn bewondering voor Marcel Coolsaet met als titel: "Ellende maakte in Marcel Coolsaet de creatieve mens wakker" . Het stuk werd geplaatst als intro met de URL: http://www.hetprieeltje.net/marcelcoolsaet.html
Thierry ontpopt zich langzaam als een vaste medewerker van ons E-Zine wat ons bijzonder verheugt, vermits wij in zijn pleidooien voor de dakloze dichter en de poëzie in 't algemeen een gedachtegoed ontwaren dat veel affiniteiten vertoont met het onze. Zo ontvingen we een recensie "van" hem en "over" hem. Vooreerst is er zijn recensie over de poëzie van Albert Hagenaars met de titel: "Intriges van Albert Hagenaars na 22 jaar nog altijd model voor geloofwaardige poëzie": url: http://www.hetprieeltje.net/recintriges.html. Vervolgens besprak Louisa Goetgebuer zijn recente politieroman met het veelzeggend predicaat:" De doden zwijgen niet leest als een trein": http://hetprieeltje.net/recdedoden.html.
We zijn bijzonder trots op de hernieuwde medewerking van onze collega Herbert MOUWEN die ons het gedicht KARTUIZERS overmaakte: http://www.hetprieeltje.net/gedmouwen04.html.
Gronama (ook al stilaan een vaste waarde in ons fonds) stuurde ons: "Herinnering aan Holland Revisited": http://www.hetprieeltje.net/gedgronama03.html.
Van onze haikudichter Delius ontvingen we: "Een stille pracht": http://www.hetprieeltje.net/geddelius09.html.
Onze natuurdichter Karel De Pelsemaeker zond ons het eenvoudige maar prachtige gedicht: "Een melancholisch lied": http://hetprieeltje.net/geddepelsemaeker07.html
Een nieuwe valabele aanwinst is dichter Gerhard Burgers die ons zijn gedicht "Dichteres" overmaakte: www.hetprieeltje.net/gedgburgers.html

***

Voor "HET OOG VAN DE ROOS" ,ons internationaal E-Zine, hebben we dit keer geen nieuwe bijdragen te melden. Reden is dat we voor dit E-Zine geen redactioneel team inzetten en dat ondergetekende alle bijdragen (vertalingen, besprekingen, etc.) op zijn eentje brengt. Een solo-onderneming dus met een eenmansredactie die heel wat tijd en voorbereiding vraagt. Maar weest gerust we zijn er volop mee bezig en zullen eerstdaags opnieuw nieuwe vertalingen brengen van interessante buitenlande auteurs. Maar zoals wel meer dichters-vertalers zullen hebben ondervonden is vertalen een trage en soms moeizame bezigheid waar het gevecht om het juiste woord of uitdrukking centraal staat. En dat vraagt natuurlijk de nodige tijd en rijping. Maar geen nood! Het enthousiasme is groot en de welwillendheid buiten elke proportie, zodat we binnenkort weer puike bijdragen kunnen aanleveren. Hopen we tenminste!