19.11.05

* NIEUWS VAN 19 NOVEMBER 2005

Vandaag een nieuwe introductie geplaatst op de site van HET OOG VAN DE ROOS, nl. de Amerikaanse dichteres LOLA HASKINGS.
De bij ons volslagen onbekende dichteres is een recent gepensioneerd professor in computer- en informaticatechnieken (toepassingsprogramma’s en webdesign) aan de Universiteit van Florida.
Zij publiceerde reeds zeven poëziebundels tot op heden en is ook bedrijvig als milieudeskundige en fotografie-experte waarover zij trouwens ook enkele spraakmakende publicaties op haar naam heeft staan. Onlangs beëindigde zij haar leerboek over poëzietechniek getiteld "The Wing on the Mailbox, A Beginner’s Guide to the Poetic Life", waarvoor zij nog een uitgever zoekt.
Zij werkt zeer graag samen met artiesten van andere disciplines (muziek, theater, ballet, enz.). De redactie van het Amerikaanse tijdschrift 3rd Muse Poetry Journal had een interessant interview met haar over de relaties van poëzie en internet waaruit wij op de site enkele belangwekkende passages lichten.
Tevens vertaalde Henri Thijs vier gedichten van deze talentvolle dichteres die een erg talig vers neerschrijft. Voorbeeld uit het eerste gedicht :

ONTLEDING VAN EEN MOEDER

Je bent een hemel die zijn camouflage laat vallen wolk na wolk, tot
enkel een kobaltachtige genadeloosheid overblijft.


Jij bent roestig en groen als een dok aan de kade, half vergif zodat ik
je drie keer moet koken en het water afgieten. Maar, je weet, ik
krijg deze verlangens als ik mij valselijk herinner hoe jij mij vasthield en
in slaap wiegde. En ik kan niet anders dan terugkeren, en mij buigen om
mijn handen te vullen met wat hen doet branden... etc.


LEZEN DUS OP ONZE SITE!


* DAG VAN DE AUTEUR OP KOMST !!!

De Koepel van Vlaamse Auteursverenigingen (KVA) heeft 3 december uitgeroepen tot "Dag van de Auteur". Meer informatie daarover vind je in het nu volgende artikel.

3 december: Dag van de Auteur Op 3 december vindt de eerste "Dag van de Auteur" plaats. Als leerkrachten, secretaresses en dieren een dag hebben, dan mogen auteurs niet op de lijst ontbreken. De Koepel van Vlaamse Auteursverenigingen (KVA) heeft niet toevallig 3 december gekozen. Op die dag werd Hendrik Conscience geboren. Het is de bedoeling dat lezers hun lievelingsauteur in de bloemetjes zetten.. Figuurlijk dan, want de KVA stelt voor om in plaats van bloemen een balpen te geven. Daarmee kan de auteur dan zijn volgende boek schrijven of signeren. Misschien beschik je niet over het juiste adres van je lievelingsauteur. Neem dan per email contact op met de KVA. Zij proberen ervoor te zorgen dat jij de balpen aan zijn of haar lievelingsauteur kan overhandigen. Ken je het adres wel, verwittig dan de KVA even. Misschien komt er wel iemand van de pers langs. Uiteraard mogen ook kinderen en jongeren aan deze actie deelnemen. Voor alle vragen en informatie kunt u terecht bij dekoepel@scarlet.be Inderdaad, we willen fans aan zoveel mogelijk auteurs een balpen laten overhandigen. Daarom zouden je willen vragen dit bericht op je website te zetten. Je mag het artikeltje aan zoveel mogelijk auteurs doormailen. Krijg je een fan over de vloer, geef dit dan op voorhand door aan het mailadres van de koepel: dekoepel@scarlet.be We zullen deze lijst doorgeven aan de pers. Maak er ook een foto van. Die mag je steeds doorsturen. Ken je iemand bij de pers, dan mag je dit artikeltje aan je perskennis doorsturen? Uiteraard mag je daarbij jezelf promoten. Ook persartikels mag je steeds doorsturen naar het emailadres van de koepel. Dit is de eerste dag van de auteur, we kunnen dus veel extra stootjes in de rug gebruiken om dit initiatief te doen lukken. Maar als iedereen meewerkt, dan kan dit van de eerste keer uitgroeien tot een knaller.

Met dank en vriendelijke groeten!
Namens de Koepel van Vlaamse Auteursverenigingen
Dirk Dobbeleers


15.11.05

* NIEUWS VAN 15 NOVEMBER 2005

Wegens al te drukke werkzaamheden omtrent het bijwerken (updaten) van onze verschillende sites, vervolgens de opeenvolgende vakantieperikelen, is onze nieuwsgaring wat in de verdrukking beland. Daar wensen we in de toekomst zeker wat aan te doen. Want "Geen nieuws" in deze rubriek zou kunnen de indruk wekken dat er absoluut niets aan de hand is op de websites van Het Prieeltje Online. We zijn vastbesloten vanaf heden het nieuws up-to-date te houden en regelmatig te wijzen op de nieuwe plaatsingen van gedichten, verhalen, recensies, enz. op onze verschillende E-Zines.

Zo is er eerst en vooral zeer recent het nieuws over de POËZIEPRIJS 8STE DRUK van Antwerpen bestemd voor dichters van 15 tot 25 jaar ; deadline : 14-02-2006. Voor dichters die het aanbelangt en interesseert weest er op tijd bij en leest er alles over in onze rubriek POËZIEPRIJZEN waar alle details zonet werden toegevoegd en ter beschikking staan;

Over webloggen gesproken. In een vorig bericht hebben we het fenoneem reeds voldoende toegelicht. In Nederland is het een echte rage. Gelukkig is het zo ver nog niet in Vlaanderen. Toch moeten we hier verwijzen naar de zeer degelijke nieuwslog PARLANDA.DOC bijgehouden door Tine Moniek en waarin elke maand een dichter wordt gepresenteerd. Deze maand is dat: Lies Van Gasse : zie http://www.parlando.skynetblogs.be. Zeker de moeite waard.

Zoals reeds vroeger aangehaald hebben verschillende waardevolle webloggers in Nederland de handen in elkaar geslagen (zeven namelijk om precies te zijn) om een centrale weblog op te richten o.l.v. de welbekende Chrétien Breukers, nl. www.decontrabas.com waarin een schat aan nieuwtjes, discussies, recensies, vertalingen aan bod komen vooral(bijna exclusief) gericht op Noordnederlandse toestanden. Pikant detail: de sites van 't Prieeltje Online, zoals ons 't (muzen-)Koeriertje, Het oog van de roos worden daar pertinent doodgezwegen en blijven in 't hoge Noorden de grote illustere onbekenden. Het zij zo.

Maar ook in eigen huis barst het van de creatieve activiteit. Regelmatig wordt de lijst van nieuwe participerende dichters aangevuld en wonder boven wonder vooral vanuit Nederland. Vanaf heden zullen we regelmatig berichten over nieuwe plaatsingen in deze rubriek om de aandacht te vestigen op nieuwe talenten. Zo willen we dit keer vooral de schijnwerpers richten op een dichter die al een paar keer een bijdrage heeft geleverd aan ons E-Zine 't Koeriertje, nl. de dichter Martin Van Kralingen (1957). Volgens Martin van Exter op de site van Nederlands.nl dicht deze auteur "scherp met veel humor en romantiek; soms is hij vaak dubbelzinnig; hij brengt wat van een dichter verwacht mag worden: de taal tot leven brengen en de woorden hun eigenzinnigheid vertonen; als een ware dompteur laat hij immers de woorden hun onverwachte kunstjes vertonen'". U kunt nu op onze site van 't Koeriertje kennismaken met deze dichter.

Verder werden onlangs toegevoegd aan onze site:
- de jonge dichteres Ivette Bens die blijkbaar nog op zoek is naar een eigen stem maar er toch al aardig in slaagt knappe werkstukjes af te leveren;
- de dichter Luc C. Martens die het landschappelijke weet te verbinden met het mystieke en zich innig verbonden voelt met de Leie en de Leiestreek;
- de dichter, performer, auteur David Troch die bij de meeste lezers zeker al een bepaalde bekendheid geniet en op weg is een aardig poëtisch talent te ontplooien;
- vervolgens vermelden we nog Arno Bontjager met frisse, beklijvende verzen, en vooral Lisette Waterschoot, een ware ontdekking van een poëzietalent die met haar eerste stappen in de poëziewereld erg verrassend scoort en een uitgebreid beeldenpalet tentoonspreidt in haar originele verzen; 't Prieeltje denkt er zelfs ernstig aan aan dit jong opbloeiend talent de gelegenheid te geven een heus NETBOOK onder de vorm van een digitale dichtbundel tot stand te brengen in onze bloeiende reeks NETBOOKS. Zeer recent is er ook nog Dianne SOETERS te voorschijn getreden die ons verrast met beheerste en mooi gemetaforiseerde verzen die meer dan beloftevol overkomen.

In onze rubriek RECENSIES van 't (muzen-)Koeriertje brengt onze medewerker (en dichter) Thierry Deleu twee kwaliteitsvolle bijdragen over nieuw verschenen bundels van respectievelijk François Vermeulen (uitgever van onze digitale confrater STROOM) en Roger Nupie. Twee degelijke analyses van even kwaliteitsvolle publicaties.

In ons internationaal E-Zine HET OOG VAN DE ROOS lijkt het dat de laatst tijd alle activiteit is stilgevallen. Maar dat is maar schijn. Verschillende waardevolle vertalingen van buitenlandse auteurs staan op stapel en de plaatsingen zullen weldra volgen. Zopas werd van Fernando Sorrentino, onze charmerende cynische auteur, een nieuw kort verhaal WEGENS DOKTER MOREAU toegevoegd aan onze site: een zoals altijd banaal alledaags gegeven waarmee deze begenadigde auteur met zijn kleurrijke stijl en cynische aard een knap en literair hoogstaand ineengestoken verhaal weet te breien. Lezen maar op onze site onder de rubriek VERHALEN.