23.1.08

* UPDATE 't (muzen-)KOERIERTJE DECEMBER 2007/JANUARI 2008

Nu we onverhoeds in een nieuw werkingsjaar zijn gekatapulteerd door de almaar voortschrijdende tijd. En dat nieuwe jaar zich blijkbaar al even creatief en expansief aankondigt als het vorige althans wat de aanlevering van bijdragen voor Het Prieeltje aangaat, achten wij het de hoogste tijd onze surfers en poëzievrienden nadrukkelijk te wijzen op al het nieuwe dat wij op onze site hebben geplaatst. Voortaan gaan we dat frequenter doen en ons nieuwsbulletin wat meer actueel houden want er staat blijkbaar heel wat op stapel tijdens de komende maanden. Want nog te veel, ook ondergetekende, denken we in termen van het gedrukte medium waar alles meer gepland en afgebakend, periodisch ook, verloopt. Met internet is het zaak korter op de bal te spelen en de nieuwsgaring betreffende plaatsing en publicaties wat actueler te houden anders schieten we aan de essentie van dit nieuwe virtuele medium voorbij en raken we in de kortste keren fel achterop. Welaan dan, laat ons starten met de volgende blije berichten:

- wat betreft het luik POËZIE :

--nieuwe bijdrage van de ons vertrouwde Edwin Van Rossen, nl. het gedicht "OCEANEN VAN LEVENDE GEZICHTEN" : te lezen op
http://www.hetprieeltje.net/gedvanrossen09.html

--ook Joop Scholten, die onlangs nog een volledig NetBook lanceerde op onze site, is weer van de partij met het mooie gedicht: "EEN BOOM AAN DE GRACHT":
http://www.hetprieeltje.net/gedjoopscholten02.html

--en dan is er weer als een nieuwe waterval in de stroom van de poëzie, onze onblusbare en creatieve Eric Rosseel met het gedicht: "WAAR IN DE TOORN GODS IK WOON" :
http://www.hetprieeltje.net/gedrosseel15.html

--Lisette Waterschoot, nog zo een waterval van de poëzie, stuurde ons een uitgebreide selectie gedichten waaruit wij het volgende kozen: "HERSTEL":
http://www.hetprieeltje.net/gedwaterschoot02.html

-- het was al een tijdje geleden dat we nog een bijdrage ontvingen van onze collega Jenny Dejager. Maar naar we vernemen was daar blijkbaar een goede reden voor: Jenny werkt aan haar eerste roman die blijkbaar al voltooid is maar nog de strenge censuur van een herlezing moet ondergaan. Van haar ontvingen we het mooie: "PIJN":
http://www.hetprieeltje.net/geddejager05.html

--de jonge beloftevolle dichteres uit Nederland, Antoinette Sisto, stuurde ons twee pareltjes uit haar debuutbundel gepubliceerd bij Opwenteling/Eindhoven, nl. "FIRMAMENT" en "OCHTENDLICHT":
http://www.hetprieeltje.net/gedantoinettesisto03.html

--Ten slotte kwam de ons aller bekende Willemien Mensinga onze site opfleuren met het gedicht "VOLGZAAM":
http://www.hetprieeltje.net/gedmensinga07.html

- wat betreft het luik COLUMNS :

Van de reeds genoemde ERIC ROSSEEL ontvingen we niet minder dan DRIE waardevolle columns waarin hij diepgaand reflecteert over poëzie (o.a. Arthur Rimbaux) en de maatschappelijke cultuur. De titels van zijn bijdragen spreken boekdelen in dat verband, zoals:

- "Het gepeupel, het Establishment en de bastaard ":
http://www.hetprieeltje.net/hybriderosseel.html

- "Le retour de Rimbaud":
http://www.hetprieeltje.net/rimbaudrosseel.html

- "Poëzie: tussen sound and sense":
http://www.hetprieeltje.net/poezierosseel.html

Degelijke en diepgaande analyses en overpeinzingen met kennis van feiten en zaken geschreven en gelardeerd met gefundeerde filosofische referenties die wijzen op een grote eruditie en getuigen van een hoog literair en intellectueel gehalte. Voor dichters en intellectuelen uit het goede hout gesneden hoogstaand leesvoer om van te snoepen.

- Wat betreft het luik INTRODUCTIES:

Ziehier, dames en heren Collega's een introductie die kan tellen: GERMAIN DROOGENBROODT : dichter, pionier, promotor, vertaler en ludiek uitgever van de alom in de wereld gekende POINT EDITIONS. Germain timmert al meer dan twintig jaar aan het imago en de uitstraling van de Nederlandse, maar vooral internationale poëzie. Zijn lijfspreuk hierbij is: uiterst en punctueel verzorgde publicaties brengen van veelal nooit eerder vertaalde poëzie in samenwerking met nationale en internationale gerenommeerde grafische artiesten. Het resultaat hiervan is een uitstekend fonds van mooi geïllustreerde bundels in een perfecte lay-out en aan redelijke prijzen. Zijn succes bleef dan ook niet lang uit. Vandaag maakt hij deel uit van vele bekende internationale poëzie-evenementen en congressen en collaboreert hij actief met een groot aantal internationaal gekende auteurs en genootschappen. Zijn uitgeverij POINT EDITIONS is een monument van de internationale poëzie en is een referentie in tal van landen. Germain heeft ook beloofd mee te werken aan ons internationaal E-Zine HET OOG VAN DE ROOS door vertaalde gedichten aan te leveren uit het rijk arsenaal waarover hij beschikt. Onnodig te zeggen dat wij met deze samenwerking zeer gelukkig zijn en aldus in staat zullen zijn onze uitgebreide virtuele databank van internationale poëzie gevoelig uit te breiden en aan te vullen. Lees dus met aandrang de goed gevulde C.V. van G. Droogenbroodt en maak kennis met een bevlogen pionier van internationale poëzie in onze contreien: http://www.hetprieeltje.net/germaindroogenbroodt.html

- Wat betreft het luik VERHALEN:

Onze rubriek KORTVERHALEN sputtert wat de laatste tijd. Het komt steeds minder en minder vaak voor dat we nog eens een verhaal mogen ontvangen. We doen dan ook een dringende oproep aan onze korteverhalenschrijvers van eens wat meer in de pen te kruipen en ons deelgenoot te laten worden van hun schrijfsels.

Tijdens deze periode kregen we TWEE NIEUWE VERHALEN binnen:

- Amanda VISCH stuurde ons het kortverhaal "OVER DE GRENZEN" : http://www.hetprieeltje.net/verhalenvisch.html

- Eveline VAN AMSTEL (nieuwe aanwinst!) stuurde ons :" SCRIPT": http://www.hetprieeltje.net/verhalenvanamstel.html

Maar de meest omvangrijke bijdrage mochten we ontvangen van onze collega en vriend THIERRY DELEU die ons een VOORPUBLICATIE uit zijn nieuwe te verschijnen roman "DE DODEN ZWIJGEN NIET" overmaakte: http://www.hetprieeltje.net/verhaaldeleu.html