29.5.04

NIEUWSBRIEF VAN 29 MEI 2004

* RECONSTRUCTIE VAN ONZE SITES
De meeste surfers zullen het misschien nog niet zo gauw opgemerkt hebben, maar we zijn onlangs het slachtoffer geworden van een banvloek van de weergoden en hebben een blikseminslag ondergaan die onze apparatuur en de internetmodem volledig heeft doen smelten. Vooral de site van 't (muzen-)Koeriertje die op de harde schijf gestockeerd stond heeft het moeten ontgelden. Nieuwe apparatuur en een herstelde internetverbinding (door het voorbeeldige team van onze internetprovider)hebben ons ertoe genoopt de hele site van 't (muzen-)Koeriertje voor de zoveelste keer te moeten heropbouwen. Onze ervaring op dat gebied en een beetje geluk hebbben ervoor gezorgd dat deze klus in een relatief korte tijdspanne is kunnen geklaard geworden, zodat de meesten van onze bezoekers daar weinig hinder van ondervonden hebben. Maar onze site staat er al weer blakend van gezondheid en energieker dan ooit. Er werden in de loop van dit jaar zomaar eventjes 30 nieuwe introducties tot auteurs geplaatst, 29 nieuwe poëtische bijdragen (nationaal en vooral internationaal)toegevoegd, 18 columns geschreven, 13 nieuwe verhalen gepubliceerd en 3 recensies over digitale publicaties opgenomen. In de meeste gevallen gaat het om primeurs van auteurs die nog nooit eerder in het Nederlands werden vertaald zoals o.a. Tomaz Salamun, Gary Young, Lorine Niedecker, Kabir e.a. In andere gevallen gaat het om overnamen van bijdragen die reeds elders (bv. in Stroom)gepubliceerd werden maar wonderwel passen in het stramien van onze database van vooral internationale auteurs die we stilaan maar zeker aan het uitbouwen zijn, zoals: een staalkaart van Tsjechische Poëzie, Leopoldo Marechal, Ingeborg Bachmann en last but not least boeiende uittreksels uit de fel opgemerkte publicatie "Scherven uit de Spiegel" (zie verder) van onze confrater Hans Kilian. Leesvoer té over dus en blijkbaar blijft het daar niet bij want onze collectie groeit nog dagelijks aan.

* NIEUWE BUNDEL VAN HANS KILIAN MET VERTAALDE WERK
Zoals reeds aangekondigd ontvingen wij met genoegen de nieuwste bundel "Scherven uit de spiegel" (ISBN 90-805328-4-3) van de Gorcumse schrijver en dichter Hans Kilian gevuld met uit het Duits vertaalde gedichten. De verzen van Duitstalige dichters uit bv. Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en Roemenië werden niet letterlijk vertaald "maar op de manier waarop de ene dichter de andere vertaalt, d.w.z. door te proberen een gelijkwaardig gedicht voort te brengen" (W.F.Hermans). De dichtbundel is geheel uitgevoerd in de kleuren van de Duitse (én de Belgische!)vlag. Het is een uitgave van de stichting Literaire Workshop (Rond de Watertoren 115, Gorinchem-Nederland) en is à 7,95 euro verkrijgbaar in de boekhandel of per e-mail : Stiliwo@cs.com.
De titel van de bloemlezing is ontleend aan een versregel van Gottfried Kölwel(waarvan nota bene gedichten werden opgenomen in 't(muzen-)Koeriertje). De samenstelling en toelichting zijn van de recensent en essayist Reinout van Montelbaan. Deze stelt dat het expressionisme centraal staat in de persoonlijke keuze van Hans Kilian. Ongetwijfeld moet hij verwantschap voelen met diverse Duitse 20e-eeuwse dichters, van Hans Bender tot en met Wolfgang Weyrauch. Vooral met Else Lasker-Schüler (ook opgenomen in onze E-zine), die vlak voor het einde van W.O.II stierf in het latere Israël. Het hoofdthema in deze poëzie is dan ook oorlog en de gevolgen hiervan. Van Montelbaan wijst erop dat niet slechts het Franse surrealisme maar vooral ook het Duitse expressionisme een grote invloed had op de moderne Vlaamse en Nederlandse poëzie. De tekening van Kaki op het omslag verwijst naar het swingende Berlijn van de jaren twintig van de vorige eeuw. Zoals reeds gezegd kunnen onze lezers reeds kennismaken met deze puike bloemlezing op onze site waar uittreksels uit deze interessante verzameling werden opgenomen.

* NIEUW LITERAIR TIJDSCHRIFT IN DE MAAK : HET TAFELBLAD
Wij ontvingen volgende spetterende e-mail die we hier haast letterlijk reproduceren:

"Eenieder die schrijft kan iets inzenden ! Een gedicht, kort verhaal, reisverslag, column, vrolijke opmerking of spontane mening. Woordkronkels, meer vreemde dierennamen en noem maar op, ook illustraties en tekeningen.. .. , alles is zeer welkom ! GEVRAAGD: Woordspelingen + grappen, spreuken, tegelteksten, Punt-dichten, Posterteksten, vreemde dierennamen. kreten, overige vrolijke Rijmelarijen, Hilarische opmerkingen wat u maar nog meer weet te verzinnen."Nooit grappigs" inzendingen in de stijl van "Tijd voor Tweespraak" (bekend v/d radio) noem maar op. Kort maar krachtig kan het in het Theatelier komen. Wees onze gast op het papieren podium. Schrijf - stuur het eens op. Laat van U lezen of zien middels strips tekeningen of illustraties, Kunst, proza is welkom, ook voor een speciale (zomer)editie. VERWACHT: Het Tafelblad wordt overzichtelijker ingedeeld : DICHTERREEKS Dichters met meerdere bijdragen;DICHTERSOLO: per dichter één bijdrage;THEATELIER: losse korte bijdragen meer bijeen = meer kans voor meer dichters, schrijvers TAFELLIED Liedteksten + LIEDDICHT het verband met dichten. Men kan ten alle tijden inzenden. * Het Tafelblad verschijnt in het voorjaar als de blaadjes aan de bomen komen rond het begin van de zomer en als in het najaar de bladeren weer vallen kan men bladeren in Het Tafelblad..... PROZA krijgt een speciale plek in een jaarlijkse extra (zomer)editie ! * Let op; nr 9 komt vertraagd eind mei of begin juni uit in de mooie versie. Iedereen kan weer inzenden. Mail me wat zo weet gij meteen wat erin komt of stem toe in plukken van internet. HET TAFELBLAD * Samenstelling en selectie; Chris J.C. van de Ven alias De Stapschrijver. * Vormgeving en Lay-out; Joop Wever - Fantasie en Inzicht * site; webwever@wxs.nl * Re(d)aktie-adres; Wilhelminapark 126 - 5041 EH Tilburg 013-5427335 = CHRIS * E-mail; stapschrijver@planet.nl (mag in de mail ) = met vermelding; aan Het Tafelblad. Abonnement; 2 edities voor 5 euro per zending (postadres) = per jaar 15 tot 20 euro * banknr 122231155 * VERKOOPPUNTEN HET TAFELBLAD : * TILBURG: Livius Nieuwlandstraat 56 * EINDHOVEN: Spijkerman Kleine Berg 5 * BREDA: v. Kemenade Hollaers - Ginnekenweg 330 * NIJMEGEN: - Dekker v/dVegt, Marikenstraat 29 * * DEN BOSCH: - Heinen Kerkstraat 27 * ROTTERDAM v/h v. Gennep - Oude Binnenweg 131b * UTRECHT; Literaire Boekhandel - Lijnmark t 17 * GRONINGEN - Scholten-Wristers - Guldenstraat 20... En dus daar waar ik ben.. * Tilburg (013) 5427335 * CHRIS VAN DE VEN, alias De Stapschrijver...... "