29.1.07

* NIEUWS 29-01-2007

- NIEUW NETBOOK NUMMER 54:

THIERRY DELEU : AMOR VINCIT OMNIA
Van onze trouwe medewerker Thierry Deleu (1940) verscheen, zoals wij recent nog aankondigden via dit kanaal, kort geleden een nieuwe roman, Klamme handen. Na de Creuse Trilogie – met zijn debuutroman Eindterm (2002), Amélie Laforêt (2003) en Arsène du Frêne, heer van La Vallade (2004), die eerder getuigenissen waren dan taalcreaties - begeeft hij zich hiermee in de biotoop van de psychiatrie. Deleu is vooral bekend van zijn erotische poëzie en eigenzinnige essays. Getuige hiervan zijn schitterende verzameling verzen opgenomen in ons nieuw NetBook AMOR VINCIT OMNIA. Verder is hij uitgever van het tijdschrift Boulevard en De Schaap Boeken (uitgeverij Het Schaap).

Deze schrijver ziet meer dan één rode draad in zijn literair werk: 'De rode draad van het felste rood lijkt mij mijn liefde voor de vrouw in het algemeen, de ode aan de verliefdheid en de liefde en voor mijn vriendin in het bijzonder. Haar geef ik ook iedere keer een hoofdrol in wat ik schrijf. Andere rode draden kunnen het evenwicht of niet-evenwicht in relaties zijn. En dat zowel in mijn poëzie als in mijn essays en romans.'Door te schrijven, wil Deleu zichzelf vooral een houvast gunnen. 'Ik schrijf om een onderkomen, een dak boven het hoofd, te hebben. Ik probeer dit huis zo goed en stevig mogelijk te bouwen opdat elke bezoeker zich erin veilig voelt. Met andere woorden, ik probeer niet alleen mooi te schrijven, maar ook en vooral wil ik getuigenis afleggen. Momenteel bereidt Deleu een politieroman voor die gaat over de corruptie bij de politie van Rotterdam en Antwerpen, meer bepaald over de manipulatie van drugstrafieken. Een en ander vernamen we van zijn interview afgenomen door Elly Woltjes in het bekende Nederlandse E-Zine
Meander.
De schrijver vertrouwde ons toe dat hij zijn verzameling verschenen bij onze digitale uitgeverij vooral bedoelt als Valentijnsgeschenk voor zijn talrijke vrienden, kennissen en lezers. Een geschenk dat kan tellen menen wij en dat een welgekomen aanwinst is in onze digitale bibliotheek.


* UPDATE 't (muzen-)KOERIERTJE DIGITAAL

Van de ons vertrouwde Hennie Van Ee ontvingen we weer een puike bijdrage "Omdat een eiland huilen kan", lees dit gedicht op www.hetprieeltje.net/gedhennievanee04.html
Dianne Soeters stuurde ons twee mooie gedichten getiteld respectievelijk "Het is een nevelend landschap" en "Ruïne". Lees hier en hier.
- NIEUWE INTERESSANTE COLUMN VAN JOHAN SANCTORUM
* Moeten we dringend Van Ostaijen gaan herlezen?
De scherpe pen van Johan Sanctorum snijdt door merg en been. Deze talentvolle essayist en polemist is een begrip in onze huidige ingeslapen journalistiek. Hij runt een weblog VISIONAIR BELGIE waar hij de meest actuele en recente gebeurtenissen hier te lande scherp op de korrel neemt op een wijze die zijn voorgaande niet kent. Een nieuwe Johan Anthierens is geboren. Uit dit boeiend log kozen wij een van zijn recente en ophef makende artikels hierboven genoemd. Zeker meer dan de moeite van het lezen waard. Waar vind je nog zo een haarscherpe analist die de vinger op de teerste wonden legt en ons modern politiek en artistiek wereldje met een vlijmscherpe taal te lijf gaat? Uniek. En met de nodige feedback. De auteur weet blijkbaar zeer goed waar hij het over heeft en kan dit trouwens verwoorden op een bijzondere fraaie en rijk gedocumenteerde wijze met een verpletterende stijl waar de gensters van af vliegen. Een ware ontdekking in ons huidig stereotiep journalistiek landschap. Lees hier dit boeiend artikel.