28.5.07

* NIEUWS 29-05-2007

Persbericht van onze medewerker HANS KILIAN (NL):

GELEGENHEIDSUITGAVE BIJ 20 JAAR STICHTING LITERAIRE WORKSHOP

Gorinchem - Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Stichting Literaire Workshop is "My­san­tropenkol­der" versche­nen, een bundel aforismen van Hans Kili­an, een lid van het eerste uur. De uitgave is bestemd voor betrokkenen, maar voor 6 euro ook verkrijgbaar voor belang­stellenden:
StiLiWo@cs.com

De geschiedenis van de literaire workshop begint in 1985 met een oproep in de krant. Het jaar daarop volgen samenkomsten in "De Aanlegsteiger", die in 1987 uitmonden in de oprichting van de Stichting Literaire Workshop (S. L. W.) met een statu­tair bestuur en een gestructureerd programma. En jaar later wordt ook de "Gorcumse Literatuurprijs" ingericht.

Naast zelf schrijven en voorlezen uit eigen werk onder bege­leiding, zijn er in de loop van de jaren eveneens lezingen, boekbesprekingen, discussies en concoursen georganiseerd, met vele komende en gaande deskundigen, performers, bestuursle­den en deelnemers. De S. L. W. verzorgde boekuitga­ven en vertegen­woordigde literair Gorinchem in Nederland en Vlaanderen. Er werd samengewerkt met de Stichting Jeugdha­ven, de Cultu­rele Raad, de SNS-Bank, Chroom Digitaal en Schoon Schip.

De kern­taak is altijd het bevorderen van het crea­tief
sch­rij­ven gebleven. Nog iedere laatste zondag van de maand om 14.00 uur is er een bij­eenkomst van de schrijfgroep "StiLiWo" in "De Aanlegsteiger" aan de Vissersdijk 30 in Gorin­chem. Tevens is er de ge­llus­treerde poëziereeks "Kaunan", evenals de tweejaar­lijkse schri­jfwedstrijd om de "Gorcumse Literatuur­prijs". Men is lid voor 16 euro.

"Mysantropenkolder" van Hans Kilian bevat olijke, weerbar­stige aforismen met illustraties door Kaki. De kern­spreuken zijn gepe­perde uit­spraken over het ver­schijnsel mens. Zij zijn niet flauw of zoetig, en eerder ziltig dan bitter of zuur. Het is een keuze uit een cahier dat de auteur al bij­houdt sinds zijn jeugd, zoals een dagboek. Een andere selec­tie daar­uit is "Beëzebub op sterk water"(199­9). De "my­san­tropis­men" moeten niet te ern­stig worden opge­vat, al luidt er één: " Ik heb nog nooit een grap gemaakt die niet serieus is be­doeld."

Hans Kilian, "Mysantropenkolder", 100 aforismen, Stichting Literaire Work­shop, Gorinchem 2007, ISBN 978-90-805328-5-4.

http://katervoorde1.hyves.nl