5.12.06

* NIEUWS VAN 05-12-2006


- A M B R O Z I J N : EEN TAAIE OVERWINTERAAR IN HET BROZE LITERAIR CIRCUIT !


Al vierentwintig jaren legt het driemaandelijks tijdschrift AMBROZIJN getuigenis af van het literaire en artistieke leven in het Vlaamse landschap van vandaag. En daarbij beperkt het zijn horizon niet alleen tot de literatuur maar toont het ook een gezonde en intense belangstelling voor alle andere bestaande vormen van kunst zoals beeldhouw-, schilderkunst, muziek (met nadruk op de componisten, op de artiest zelf dus), theater en natuurlijk poëzie en literatuur. Een puike prestatie die in dit armzalige cultureel verarmend landje niet zo vaak voorkomt. In de voorbije vijfentwintig jaren dat wijzelf bedrijvig waren met het runnen en boven water houden van een poëtisch tijdschrift - voorwaar zeker geen sinecure - bleef Ambrozijn steeds aanwezig en trouw zijn doelstellingen nastreven tot op heden. Buiten de ambtelijke besturen van de eigen contreien waar het gedijt - de stad Ieper en in ruimere mate de provincie West-Vlaanderen - doet het dat naar ons weten volledig autonoom en op eigen initiatief en met eigen financiële inkomsten (terecht gesteund door enkele gulle mecenas). Van al de bladen die ons in de goede oude tijd van een ruilabonnement voorzagen is alleen maar Ambrozijn overgebleven. En dat vinden wij effenaf geweldig natuurlijk. Het blad verdient ook een ruimere aandacht omdat het o.i. op een bescheiden en sobere wijze maar met een artistieke goede smaak doorgaat met kwaliteitsvolle nummers te brengen die elke literaire en cultuurliefhebber zeker zal smaken. Chapeau voor het bestuur en het geleverde werk in al die jaren. Het blad is in de gang van de seizoenen een heerlijke blijver die ons cultureel hart blijft verwarmen en opbeuren. En dat is zeker te danken aan zijn schare bekwame en deskundige medewerkers die elk nummer weer weten te versieren met hoogstaande literaire columns en analytische benaderingen. Vooral de medewerking van ene Jacob Baert dwingt hierbij bewondering af. De wijze waarop hij recent verschenen dichtbundels bespreekt getuigt van een degelijke belezenheid en een getrainde analytische geest. Zijn "vrolijke" rubriek "EEN TUIN VOL TAAL" is altijd een aangenaam lectuurstukje dat onderduims ook wijst op de gebreken die meer en meer de kop opsteken in de taalkennis van de Nederlandssprekende generatie van vandaag. Mooi gedaan!

In het recente nummer - nummer 3 van de 24ste jaargang 2006-2007 - lezen we verder nog een ethische column van Frans Boenders over de kwestie Israël waar hij subliem de literaire vinger op de wonde legt. Dan volgt zowaar een gedicht van Jacob Baert himself dat qua vormvastheid zeker overtuigt maar naar ons gevoelen althans iets te kunstmatig overkomt en te weinig spontaniteit in de verzen toelaat. Ambrozijn is altijd veelzijdig van inhoud zoals we al aanhaalden. Daarom lazen we ook een interessante introductie tot kunstschilder en graficus Willie Cools en dit aan de hand van enkele (wit-zwart) reproducties van zijn werk. Roger Arteel vervolgens neemt de theaterrubriek in dit nummer voor zijn rekening onder de veelzeggende titel "DE STAD ALS THEATER EN ASIEL". Ook proza komt aan bod - we zeiden het al, aan verscheidenheid geen gebrek - met een kortverhaal DE BUS van Sione van Meerendonk. Wij nodigen de schrijfster van dit fraais met genoegen uit ook eens een verhaal binnen te sturen voor ons digitaal ezine 't (muzen-)Koeriertje Digitaal. Altijd welkom! Zeker weten! Onder de titel Ars Longa, vita Brevis vervolgt de ons allerbekende medewerker Thierry Deleu zijn overpeinzingen over de "Kunst als energie én metafoor": waarlijk beklijvende dingen die daarin worden geponeerd. Voor de muzikale bladzijde TIJD IN NOOT tekent ditmaal Simon de Rijcke die de componist Goethals interviewt.

En zoals reeds gezegd treedt nu de altijd aanwezige en uiterst bedrijvige Jacob Baert ten tonele met zijn boeiende rubrieken VERSNEDEN VERZEN (recensies) en EEN TUIN VOL TAAL.

Weer een nummer om van te snoepen!

Wie wil deel hebben aan al dit moois en eens een degelijk leesvoer onder handen wil nemen kan best een abonnement nemen op dit kwaliteitsvolle tijdschrift Voor de prijs moet je het zeker niet laten, want voor amper € 15 word je abonnee van een volledige jaargang die vier nummers van elk ongeveer 56 à 60 bladzijden omvat. Niet twijfelen, maar doen.

Contactadres: Artistiek Tijdschrift AMBROZIJN, Sint-Jacobsstraat 75- 8900 Ieper. Website: www.ambrozijn-vzw.be en emailadres: info@ambrozijn-vzw.be