15.12.06

* NIEUWS VAN 15-12-2006
- UPDATE "HET OOG VAN DE ROOS": www.hetoogvanderoos.be
Twee nieuwe dichters in ons internationaal poëzine:
1) De Chinese dichteres WANG XIAONI

Wang Xiaoni is een product van de zogeheten “duistere” (menglong) dichtersgeneratie die in China voor het voetlicht trad in de late jaren ’70 van de vorige eeuw. Zelfs tijdens de vormingsfase van haar carrière was zij bijzonder duidelijk over wat zij wou tot stand brengen als dichter. In een kort statement getiteld “Wo yao shuo de hua” (Wat ik wil zeggen) gepubliceerd in “Fujian Literature” in 1981 zegt zij: “ Ik denk dat goede poëzie ontstaat met het durven te, en eens daar bedreven in, door het tonen van de complexe toestand van de menselijke psyche met verve en relatieve accuraatheid. Henri Thijs vertaalde (uit 't Engels) enkele gedichten van haar. Om ze te lezen: klik hier!

2) De Griekse dichter : Dimitris P. KRANIOTIS

Dimitris P. Kraniotis werd geboren op 15 juli 1966 in Stomio, een kuststadje in centraal Griekenland. Hij voltooide zijn studies aan een medische school in Thessaloniki. Hij woont en werkt als geneesheer gespecialiseerd in de pathologie in Larissa. Hij is president van de World’s Poets Society (W.P.S.), vice-president van de Larissa Writers’ and Poets Society, uitgever en directeur van de online poëziebibliotheken “Greek Poet” (in ’t Engels), “International Poetry” (in ’t Engels), en “Helleense Woorden” (in ’t Grieks). Tevens is hij uitgever-directeur van het medisch tijdschrift “Hippocrates” en lid van de bestuursraad van de Larissa Medical Association en de Larissa Medical Society. Hij is lid van de Hellenic Literary Society (E.E.L.), de Internationale Vereniging van Griekse Schrijvers (D.E.E.L.), de World’s Academy of Arts and Culture (W.A.A.C.), de International Writers and Artists Association (I.W.A.), United Poets Laureate International (U.P.L.I.), Union Mondiale des Ecrivains Médecins (U.M.E.M.), International Society of Poets (I.S.P.) en de Academy of American Poets. Henri Thijs vertaalde elf gedichten van hem: lees hier !

3) Opnieuw de Turkse dichter Uzzyir Lokman çayci


Wij ontvingen van deze Turkse dichter, wonend in Parijs, weer een lading prachtige gedichten in niet minder dan 3 talen. Henri Thijs vertaalde drie gedichten van hem uit het Frans waarvan het eerste hieronder te lezen valt:

MIJN VEROORDELING

Zij hebben mij veroordeeld in ‘t aanschijn van de bloemen/De bloemen hebben zich van het leven beroofd/De dagen hebben gesproken.../Een beschuldiging is mijn ogen binnengedrongen/Ik heb mijn onschuld staande gehouden/Ze hebben niet geluisterd.../Ik weet/Dat de bloemen aan iets anders dachten/De nachten zijn het komen getuigen/Ik heb ze gesmeekt naar mij te luisteren/Naar de verklaringen van de sterren/Hebben ze niet geluisterd./Midden in de nachten/Voelde mijn hart zich omsingeld/Ik heb mij laten meevoeren/Door de duisternissen/Die mijn ogen blinddoekten.../Mijn eenzaamheid werd geplant in mijn hart/Ik heb niet kunnen uitleggen/Dat ik niemand had/Zij hebben niet geluisterd.../Zij hebben mij veroordeeld in ’t aanschijn van de bloemen/Zij hebben de nachten gebonden/Aan mijn armen/En zij hebben mij verbannen in de donkerte/Heel alleen.../Ik heb mijn onschuld staande gehouden/Zij hebben niet geluisterd... Lees verder en klik hier!

- Update "'t (muzen-)Koeriertje Digitaal

We ontvingen een nieuw kort verhaal van Ewald Stals onder de titel LEVE ITALIË: hier te lezen; verder nieuwe poëtische bijdragen van onze natuurdichter Karel de Pelsemaeker, Lilian Caessens en Lisette Waterschoot.



10.12.06



* NIEUWS VAN 10-12-2006
IN 2006 DRIE VLAAMSE POEZIEPRIJZEN VOOR ONZE MEDEWERKSTER INGE BOULONOIS


(Inge Boulonois, derde van links)

Eerder dit jaar won Inge Boulonois de Concept Poëzieprijs en de (gedeelde) Ambrozijn Poëzieprijs, twee Vlaamse onderscheidingen. Afgelopen weekend was zij opnieuw laureaat. Deze keer in Sint-Truiden, de stad die allerlei vormen van kunst al jaren hoog in het vaandel draagt.
Op zaterdag 9 december werden, zoals elk jaar, in cultuurcentrum ‘De Bogaard’ drie literaire prijzen uitgereikt: de Guido Wulms-prijs en de Simon Michaël Coninckxprijs voor poëzie en de Hendrik Prijs-prijs voor kort verhaal. De Guido Wulmsprijs is de oudste onderscheiding van de genoemde; deze werd eenendertig jaar geleden ingesteld.

De academische zitting vond in de Polyvalente Zaal om stipt 15 uur plaats. Na een verwelkoming door de directeur van de Haspengouwse Academie werd het juryverslag voorgelezen. Inge Boulonois bleek met haar gedicht over de abstracte kunst van Piet Mondriaan de Guido Wulms-prijs te hebben gewonnen. Burgemeester Ludwig Vandenhove feliciteerde haar als eerste met de prijs, een schilderij. De twee andere prijzen, ook kunstwerken, werden na een muzikaal intermezzo uitgereikt aan de Vlaamse schrijvers Suzanne Antonis resp. Peter Mangelschots.

Aansluitend werd een tentoonstelling van schilderkunst geopend die in het teken van het winnende gedicht stond. De tentoonstelling blijft tot 23 december te bezichtigen in “De Bogaard”, Capucienessenstraat 8 te Sint-Truiden.

Inge Boulonois is geboren in Alkmaar en woont en werkt in Heerhugowaard. Van origine is ze beeldend kunstenaar en kunstpsychologe. Vanaf het nieuwe millennium dicht zij. Vorig jaar mocht ze in Amsterdam ook al de Plantage Poëzieprijs 2005 in ontvangst nemen.
De redactie en het bestuur van Het Prieeltje Online en van 't (muzen-)Koeriertje Digitaal wensen haar van harte proficiat en hopen nog lang van haar mooie poëzie te mogen genieten.