18.9.06

* NIEUWS VAN 18-09-2006 t/m 04-10-2006

- NIEUW IN "HET OOG VAN DE ROOS"

* Introductie tot een nieuwe Canadese dichter : NEIL AITKEN

Neil Tangoroa Aitken is een dichter, uitgever, leraar, webdesigner, ex-programmeur van computerspelen, en soms een artiest. Zijn eerste dichtbundel “The Lost Country of Sight”, kwam uit in de serie van de Press Poetry van de universiteit van Wisconsin. Losse gedichten hieruit werden her en der gepubliceerd in diverse poëzieperiodieken. Zijn gedicht AFTER NERUDA, dat door Henri Thijs werd vertaald en opgenomen op de site, werd genomineerd voor de beruchte Pushcard Poëzieprijs in 2005. Lees hier dit gedicht.

* Nieuwe bijdrage van onze Australische collega MARGIE CRONIN met het gedicht ALLE SCHRIJVENDE PENNEN AAN DIGGELEN SLAAN. Onder deze ronkende titel schreef zij een beklijvend zeer eenvoudig gedicht met een diepgang die haar verbluffend talent meer dan ooit in de kijker plaatst. Overtuig u hiervan en lees dit prachtig stuk: klik hier!

- NIEUW IN "t (MUZEN-)KOERIERTJE DIGITAAL"

* ERIC ROSSEEL

Het minste wat je van deze dichter kunt zeggen is dat hij barst van een onverdroten en een opborrelend talent. En steeds levert dat talent kwaliteitsvolle gedichten op die overkoken van de kritiek op de maatschappij en de wereld waarin wij leven (met nadruk op de psychiatrie o.a.) maar dan op zulkdanige poëtische en sublieme wijze vertolkt dat er nooit sprake is van pamflettisme. Rosseel weet zijn kritiek te ventileren in een stijl en met een woordenschat die de taal doet ontvlammen van de geestdrift en ijver. Het is verwonderlijk dat reguliere uitgevers hier te lande, zowel in het Zuiden als het Noorden, schijnen ingeslapen te zijn en dit merkwaardig poëtisch fenoneem nog niet voldoende hebben opgemerkt want zijn werk is absoluut een topper en uniek in het genre. Gelukkig schijnt daar de laatste tijd een kentering in op te treden vermits hij stilaan meer en meer begint te publiceren om het lezerspubliek in onze regionen eens te laten kennis maken met zijn explosieve woordenschat en onvoorstelbare rijkdom aan beelden. Zo kregen we van HET ZINKEND SCHIP volgende positieve mededeling binnen:

Eric Rosseel (jawel, die door de psychiaters in 2002 officieel ongeneeslijk verklaarde werkmens) publiceert:

“Omtrent Martine: Het verhaal van een bipolaire stoornis”

Op 15 september verschijnt bij Uitgeverij Het Zinkend Schip Amsterdam/Dendermonde (
http://hetzinkendschip.web-log.nl ) “Omtrent Martine. Het verhaal van een bipolaire stoornis”, een dichtbundel van de viriele en febriele Eric Rosseel, uitgespreid over 72 bladzijden op een onvergetelijk formaat van 20cmx20cm, maar zonder illustraties, wel met een opdracht voor Martine, waarvan literatuurcritici, historici en psychoanalytici nu al verwoed pogen de ware identiteit (b.v. draagt Martine inderdaad een rode beha?) te achterhalen.
De bundel kan besteld worden door storting van 10 euro (intekening tot 30 september 2006) op rekeningnummer 737.0149131.85 t.n.v. Fernand Ronsmans te Dendermonde (zo mogelijk met vermelding “Martine”). Vanaf 1 oktober zal 15 euro (inclusief verzendkosten) worden aangerekend. Bij storting van 5 euro extra wordt u een bokaal toegezonden met een specimen van de laatste resten van de pompoensoep waarvan Martine de dichter liet drinken vóór hij aan zijn helletocht begon.

PS. Graag had ik je en mijn andere vrienden en vriendinnen een exemplaar cadeau gedaan maar mijn huisbaas heeft financieel zwaar toegeslagen, de olieprijzen dalen wel lichtjes maar deze maand heb ik al mijn pensioentje verkwist aan een nieuwe modem, de driedelige “Sferen” van Peter Sloterdijk en nog wat andere overbodige rommel eventueel nuttig voor de lichamelijke en geestelijke hygiène, maar waarvan de deugdelijkheid wetenschappelijk nog niet vaststaat.
Maar vergeet niet dat een ding waarvoor je betaalt door het kopen alleen al in waarde gaat stijgen vergeleken met iets dat je zomaar omwille van zijn onbenulligheid cadeau krijgt. Het zal u ook uitnodigen het werkje onder de aandacht te brengen van analfabete familieleden, van huisdeur tot huisdeur trekkende dorps- en stadsdichters die na de gemeenteraadsverkiezingen moeten herkozen worden en andere onverlaten die met hun geld geen raad weten.

De publicatie is mede mogelijk gemaakt door de verkoop van wapens in beslag genomen bij leden van de neo-anarcho-syndicalistische en neo-judaïstische organisatie Loed Odem Er en Rouw (LOER).

Ook stemt het ons gelukkig te vernemen dat de kleine Antwerpse uitgeverij (van Bert Bevers & C°) Ampersand & Tilde ook van plan is eerstdaags een bundel van hem uit te geven getiteld:VLEES DAT SPREEKT. Laat ons deze dichter van nabij volgen, poëzieliefhebbers, muzenfanaten en literatoren, want de vlag dekt in dit geval zeker de lading.

* Leverden verder nog een waardevolle bijdrage aan onze site: onze alom gekende Dianne Soeters met het gedicht "In 't voorbijgaan", hier te lezen, Karel De Pelsemaeker die zich ontpopt tot een virtuoos natuurdichter zoals in de gedichten "Koning Winter" en "De leeuwerik", zeker ook de moeite waard om te lezen, en last but not least Diederick Slijkerman wiens verzen, mooi gedisciplineerd en fijnzinnig verwoord, zoals "Het Zwarte Gat" en "Misdaad" ook van aard zijn onze poëtische ziel gelukkig te stemmen. Maak kennis met deze recente aanwinst op onze site en klik hier.

- VARIA

Ook Karel ter Voorde blijft superactief zijn steentje bijdragen aan de verspreiding van poëzie en literatuur en liet ons in dat verband volgende persmededeling geworden die we hier met genoegen in extenso publiceren:

LITERAIRE ACTIVITEITEN S.L.W.

GORINCHEM - De "Stichting Literai­re Work­shop" houdt elke laat­ste zondag van de maand om 14.00 uur een bijeenkomst in "De Aanleg­stei­ger" aan de Vis­sers­dijk 30 in Gorin­chem.
De S. L. W. is onder meer de organisator van de bekende twee­jaarlijkse "Gorcumse Literatuurprijs", samen met het tijd­schrift "Sc­hoon Schip". Daarnaast kent zij de bij­zondere reeks "Kaunan" met ge­llustreerde poëzie, en de schri­jfgroep
"StiLi­Wo".
Aankomende zondag 24 september staat "supense" op het pro­gramma, en op 29 oktober en 26 november (gebon­den) poëzie. Het lidgeld bedraagt 16 euro per jaar (giro 42215­7), maar kennis­ma­ken is gra­tis. Voor in­lichtin­gen: Rick van Del­den, Kalkha­ven 80, 4201 BC Gorin­chem, telefoon 0183-636166, of e-mail
StiLi­Wo@cs.­com, ook voor bundels.

P.S.

Onze volgende nieuwsmelding zal pas vanaf 04-10-2006 geplaatst worden omdat onze voorzitter en zijn familie weer voor veertien dagen vertrekken naar hetere oorden dan de onze. Onze mailbox blijft echter permanent open en alle inzendingen zullen ten gepaste tijde, zij het met enige vertraging, naar behoren behandeld worden.

* * *