3.4.08

* persbericht van onze medewerker Hans KILIAN

DE NIEUWE KILIAN

De fantastische vertellingen van Hans Kilian in zijn nieuwe boek "De tocht door de duivelsvallei" bewegen zich van fantasy en sprookje naar science fiction en horror, waar­bij humor en satire zelden afwezig zijn. Zij sluiten duidelijk aan bij "Lach & sterf" (1997), "Heksenwerk" (2000) en "Een ladder tot de hemel" (2002), die een goede ontvangst kregen in de kri­tiek. Prinsen en elfen, ge­leerden en malloten, vlinders en spoken, wonder­lijke uitvin­dingen en vreemde ont­dekkin­gen, goden en duivels, liefde en dood, goed en kwaad, passeren de revue.
De meeste verhalen verschenen eerder in een scala aan lite­rai­re en culturele tijdschriften in Nederland en Vlaanderen. Zij beho­ren bij de ironisch-fantastische onderstroom van de Neder­land­se litera­tuur, waartoe men ook bekende en minder bekende auteurs kan rekenen als Belcampo, Godfried Bomans, Jac. van Hattum, Jos Kroeze, Ubbo-Derk Hakholt, Anton de Joode, Walter van Hest, Hugo Matthijs­sen en Adriaan Bontebal.

Hans Kilian debuteerde als toneelschrijver met "De jongeling & het gezag" in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en is publi­cist en orga­nisator (onder meer van de Gorcumse Literatuur­prijs). Hij publiceerde gedichten, verhalen, aforismen en artikelen in onder andere het Utrechts Nieuwsblad, Het Parool, Yang, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, Passionate en Schoon Schip. Zijn werk werd ook vertaald en staat in tal van bloem­le­zingen.
Ander recent proza: "Blauwe vogels vliegen niet (novelle, 2000), Memoi­res van een boekver­koper (roman, 2005), Mysantro­pismen (aforismen, 2007). Recente poëzie: Triakel (2001), Zelfs de duis­ternis ziet men niet met dichte ogen (2002), Scherven uit de spiegel (2004) en Varaties (medio 2008).

Hans Kilian, "De tocht door de duivelsvallei & andere fantas­tische vertellingen" (ISBN 9789057860775), Uitgeverij Servo, Postbus 467, 9400 AL Assen (http://www.uitgeverijservo.nl); paperback, 152 blz., 15,95 euro in boekhandel.