2.11.06

* NIEUWS VAN 02-11-2006

- nieuw initiatief van "Razor's Edge Editions" onder impuls van onze medewerker Thierry DELEU

DE 50 MEESTERDICHTERS VAN VLAANDEREN: EXCLUSIEVE CLUB
50 ONDER HET VOORZITTERSCHAP VAN THIERRY DELEU


“De 50 Meesterdichters van Vlaanderen” werd gesticht begin jaren tweeduizend op initiatief van “The Order of the Razorblades”. Het was een idee van enkele dichters, geridderd in de Orde.

Het voorzitterschap is in handen van Thierry Deleu (Derek van ’t Gulle Zand) die met dynamisme en impulsen, nodig bij het opstarten van zo’n initiatief, de club - in opdracht van de Grootmeester - bestuurt.
De stichting beantwoordt aan de wens van talrijke dichters, die de essentiële waarden van hun creativiteit willen veilig stellen: de kwaliteit van de gedichten, het respect voor elkaar en een broodnodige promotie van de Vlaamse poëzie.

Een hele generatie van gelauwerde dichters bracht de Vlaamse poëzie op een nooit bereikt niveau, maar de uitstraling over de grenzen heen bleef schrijnend beperkt. Toch poneren zoveel “buitenlanders” dat de Vlamingen verkeren “in het land waar de dichters wonen”.

Via “Razor's Edge Editions” schaart de Grootmeester van de Orde zich achter dit initiatief, maar verkiest op de achtergrond te blijven. Hij rekent op de persoonlijke levenservaring van de eerste voorzitter.
Het oorspronkelijk idee bestond erin een club van Meesterdichters te vormen, die een poëtische doorbraak zouden forceren, in de eerste plaats daar waar het Nederlands werd gesproken, maar ook via vertalingen in het buitenland, er wel over wakend dat de kwaliteit zou blijven primeren op de wet van vraag en aanbod.

Het aantal werkende leden “Meesterdichters” wordt vastgesteld op minimum 5 en maximum 50 leden. Om tot “Meesterdichter” te kunnen worden benoemd dient er onherroepelijk een periode als “solliciterende Meesterdichter” te worden doorgemaakt. Deze periode omhelst één jaar. De sollicitant behoort een goede reputatie als dichter te hebben en bekend te staan voor zijn uitmuntende poëtische en morele kwaliteiten. De titel van “solliciterende Meesterdichter” wordt verleend aan dichters die, ofwel minstens één gedichtenbundel hebben gepubliceerd, ofwel in een bloemlezing werden opgenomen, ofwel gelauwerd of geprijsd werden in de Lage Landen. Ze worden geacht de toekomst van het Vlaams poëtisch patrimonium te vormen.
De aansluiting tot (eerst) de club van de “solliciterende Meesterdichters” en (daarna) tot de club van de “50 Meesterdichters van Vlaanderen” is relatief eenvoudig:
- worden aangeschreven of aangesproken door de voorzitter (en de eerste leden)
- en voldoen aan de voorwaarden zoals hierboven opgesomd (gedichtenbundel, bloemlezing, gelauwerd)
- één of meer gedichten opsturen aan de voorzitter: Zandzeggelaan 18-102 te 8670 Oostduinkerke of doormailen aan thierry.deleu@skynet.be
- bij selectie van het (één) gedicht wordt de sollicitant op de hoogte gebracht
- het gedicht wordt opgenomen in de verzamelbundel “De 50 Meesterdichters van Vlaanderen”. De dichter verplicht er zich toe drie exemplaren van deze bundel aan te kopen tegen promotieprijs. Dit engagement wordt per e-mail bevestigd.

Met goedkeuring van en namens de Grootmeester,

Thierry Deleu
(Derek van ’t Gulle Zand)

- Update 't (muzen-) Koeriertje Digitaal 11/2006

Vier nieuwe bijdragen van dichters werden opgenomen in de voorbije periode:
1) Karel DE PELSEMAEKER met het gedicht GRAFSCHRIFT : zie www.hetprieeltje.net/geddepelsemaeker02.html

2) Deen Engels met twee gedichten: BEWOOND en EILANDBORD

3) Antoinette SISTO die voor het eerst haar entrée doet op onze site met de gedichten WINTERLICHT en VERBLIJF: om ze te lezen, klik hier!

4) HENNIE VAN EE met twee gedichten OVER DE BRUG en HET MAAKT NIET UIT : hier klikken om ze te lezen!

- Update HET OOG VAN DE ROOS

In ons internationaal magazine een nieuw gedicht in vertaling van MARGIE CRONIN : ALLE SCHRIJVENDE PENNEN AAN DIGGELEN SLAAN/ Lees hier!