13.3.06

* NIEUWSBRIEF VAN 13-03-2006

- Interessant bericht van Hans Kilian

Alhoewel dit bericht vooral gericht is op Nederlandse oren, is het fenoneem hier besproken ook partieel van toepassing op Belgische toestanden waar de BLOKDICHTERS een dezer dagen net als in Nederland ook dreigen op te duiken.

BLOKDICHTERS

Uit Het Parool van 7-02-2006 maak ik op dat het verschijnsel stadsdichter steeds verder oprukt. Inmiddels heeft Amsterdam Centrum in de persoon van Adriaan Jaeggi zelfs een stadsdeelraaddichter. (Of volgens de Groningse stadsdichter Bart FM Droog: een wijkdichter.) Binnenkort komt er zelfs een benoeming tot parkdichter. Wat ooit begon met het kiezen van een Dichter des Vaderlands is inmiddels uitgegroeid tot een nieuw soort folklore; stadsdichters, wijkdichters en dorpsdichters alom. Wellicht is daar een zekere behoefte aan in deze tijd, nu de dorpsomroeper en de dorpsidioot doorgaans uit het straatbeeld zijn verdwenen.
Als ik echter de huis - aan - huisbladen e.d. inkijk, schiet de poëzie met al dat dichterlijke gerijmel over snel vergeten actualiteiten geen millimeter op. Het is vooral leuk voor de kranten om op betrekkelijk eenvoudige wijze weer wat wit op te vullen en voor krantenstukjesschrijvers om enkele kolommen aan te besteden. Nog even en iedere buurt heeft zijn eigen blokdichter. En binnen afzienbare tijd zijn er zo natuurlijk ook stadscomponisten, wijkschilders, dorpsfilmers en wat niet al, want de andere kunsten kunnen dit uiteraard niet op zich laten zitten.
Ik moet bekennen dat ik zelf nog even heb overwogen mij voor de aankomende zomer te nomineren voor achtertuindichter, maar de kat was gelukkig tegen.

HANS KILIAN
http://www.chroom.net/kilian
Rond de watertoren 115
4201 ZR Gorinchem

P. S. Het bijvoeglijk naamwoord bij Gorinchem (spreektaal: Gorcum) is Gorcumse, dus met een c en niet met een k.