15.1.06

* NIEUWSBRIEF VAN 15-01-2006

- Nieuwe bijdragen voor 't (muzen-)Koeriertje
Met de jaarwisseling mochten we ons verheugen in de aanlevering van tal van nieuwe bijdragen. Zo bezorgt Thierry Deleu ons een gedegen recensie van de bundel DAGBOEK VAN EEN DICHTER, onlangs uitgegeven in gedrukte vorm bij Ampersand & Tilde maar reeds lang voorheen digitaal opgenomen in onze prestigieuze reeks NetBooks van het Prieeltje Online onder nummer 8. Ewald Stals bezorgde ons het pakkend verhaal Walhalla in Nigeria, terwijl er een vloed aan nieuwe gedichten werd aangeleverd zoals:
-- Jenny De Jager met het gedicht "Hongerend naar";
-- Dianne Soeters met twee gedichten "in zwart-wit gevangen" en "de dood";
-- Luc C.Martens met 5 cascades;
-- Thierry Deleu met "Bourgondische Impressies";
-- Martin van Kralingen met "Zonder Titel";
-- Nell Nijssen met "Er wordt geknaagd";
-- Willemien Mensinga met "Huisje, boompje, beestje".

- Persbericht van onze medewerker Thierry DELEU: NIEUWE BUNDEL IN HET VERSCHIET

Bron: Razor’s Edge Editions

Oud-Harelbekenaar – OOSTDUINKERKENAAR
Thierry Deleu
brengt nieuwe gedichtenbundel uit

DE KIEMJAREN


ERVARINGEN VAN KIND EN BIJNA PUBER
IN AANSPREKENDE PO?ZIE


Thierry Deleu is ongetwijfeld één van de beste liefdespoëten in Vlaanderen en Nederland. In zijn poëzie roept hij herkenning op, identificatie, gevoeligheid die herkenning evoceert. Als lezer word je soms in de rol van voyeur geduwd. Je voelt er je onwennig bij. Moet je lachen of huilen? Is het cynisch of is het triestig? Zoals het met een ironisch mens vergaat, weet je nooit echt wat sneer is en wat als verbloeming is bedoeld. Wat grap is, en wat droefgeestigheid.

Nieuw in deze bundel is de triviale sfeer die de meeste gedichten kleurt. De liefde is nog altijd het uitgangspunt, maar zij is hier zo ontroerend jong, onbezoedeld, puberaal dat zij een gevoel van “verloren onschuld” symboliseert. Anderzijds wordt dit gevoel dan weer met opzet doorbroken door erotiek en agressie. Deze poëzie, of beter het triviale in deze gedichten, zal menig lezer verrassen.

Gedichten uit deze bundel werden bekroond of geselecteerd ter gelegenheid van internationale en nationale poëzieprijzen en het samenstellen van bloemlezingen. Deleu was laureaat van de Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Poëzie 2004. Poëzie van hem werd gekozen voor de bloemlezingen Kostbare momenten (2004), 11de Poëzieprijs (Culturele Centrale Boontje Aalst, 2005) en Ontkomen aan de tijd (2005). De meeste gedichten verschenen eveneens in Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften en e-magazines, zoals “Digther”, “Ambrozijn”, “Meander”, “Concept”.

----------------------------------------------------------------------------------------------

In 1994 rolde Memoires van de Paradox Pers te Antwerpen, de (toen) dertiende publicatie, een bloemlezing van enkele liefdesgedichten, geïllustreerd door zoon Henk. In 1997 verscheen Val der Engelen, op dat ogenblik ongetwijfeld de gaafste bundel van Thierry Deleu.

Ook als romanschrijver en essayist heeft Deleu een productieve weg afgelegd. Ik denk hier aan de omvangrijke biografie over Marc Bourry, man van het volk (1968) en de essays Verslag van een literaire ontmoeting met André Velghe (1998), Ik zou liegen als ik het anders zei (2002), Guy van Hoof, dichter zonder kroon (2003).
Bovendien verscheen in 2002 zijn debuutroman, Eindterm, het eerste deel van de Creuse Trilogie. Amélie Laforêt kwam in 2003 uit en de historische roman, Arsène du Frêne, heer van La Vallade, het jaar daarop.

Thierry Deleu is niet alleen schrijver, maar was ook én uitgever én schooldirecteur én kabinetsattaché van Vlaams minister van Onderwijs Luc Van den Bossche en Eddy Baldewijns (1995-1999). Als leraar Nederlands publiceerde hij twee leerboeken Nederlands voor het beroepsonderwijs. Een onderwijsvorm die hem na aan het hart lag, vandaar zijn nauwe betrokkenheid bij de vernieuwing van deze onderwijsvorm en bij het projectonderwijs dat als werkvorm in de jaren '80 opgeld maakte.

In 1966 stichtte hij met Lionel Deflo het tijdschrift Kreatief dat hij verliet om bovenvermelde leerboeken te schrijven. In 1970 richtte hij, samen met kunstschilder Marcel Coolsaet, het tijdschrift Boulevard op. Een samenwerking die 10 jaar duurde. In 1981 startte hij, samen met Guy van Hoof, de uitgeverij Het Schaap op. Onder hun redactie verschenen een 25-tal gedichtenbundels, bloemlezingen, monografieën, onder de reeksnaam Schaap Boeken.

Hoewel hij - sedert zijn opruststelling in 2000 - zijn medewerking aan literaire projecten sterk heeft verminderd, blijft hij als redacteur en/of losse medewerker actief in tijdschriften en e-magazines, zoals “Intro” (voorheen “Ticket”), “De Verfpot”, “Gierik/Nieuw Vlaams Tijdschrift”, “Dighter”, “Ambrozijn”, “Meander” en andere.

De auteur heeft een nieuwe roman klaar, met name Klamme handen, die (vermoedelijk) oktober 2006 wordt gepubliceerd. Verder werkt hij aan een thriller, een nieuwe gedichtenbundel, Eten+drinken (gelegenheidspoëzie) en het essay, Schoon volk in de hemel.


De kiemjaren wordt uitgegeven door “Razor’s Edge Editions”.

De bundel kost 8 euro
(+ 2 euro verzendkosten).

Te bestellen bij de auteur op nr. 000-0900214-54 van Thierry Deleu, Zandzeggelaan 18-102, 8670 Oostduinkerke (058/514120 en/of 0478/745498).


Zijn boeken zijn te verkrijgen:
- aan de balie in de stadsbibliotheek te Harelbeke
- bij de auteur
- in de betere boekhandel


RAZOR’S EDGE EDITIONS & THIERRY DELEU
BRENGEN NIEUWE GEDICHTENBUNDEL UIT


VOORSTELLING GEDICHTENBUNDEL

DE KIEMJAREN

OP GEDICHTENDAG
DONDERDAG 26 JANUARI 2006
OM 19 U.
IN STADSBIBLIOTHEEK HARELBEKE
Ingeleid door Ludo Geloen, organist, componist, auteur



De auteur is altijd tot een gesprek/interview bereid op:
Zandzeggelaan 18-102, 8670 Oostduinkerke – 058/514120 of 0478/745498.

Voor het stofferen van je tekst stuur ik jou op eenvoudig verzoek (058/514120 of 0478/745498 of via e-mail) een present-exemplaar op.

*
“Razor’s Edge Editions” is de naam van de nieuwe
print-on-demand uitgeverij van “The Order of the Razorblades”.
Geïnteresseerd? Mail ons je manuscript door naar
razorsedge@knightsrazor.com. Je manuscript wordt voor publicatie beoordeeld.
Raadpleeg de website van “The Order of the Razorblades” op
http://www.knightsrazor.com/