17.3.08

* PERSBERICHT VAN EEN BEVRIENDE ORGANISATIE

Met andere ogen, uitslag Gorcumse Literatuurprijs

De winnaars van de tweejaarlijkse Gorcumse Literatuurprijs van de Stichting Literaire Workshop zijn bekend gemaakt in Schoon Schip, 15e jg., nr. 1/2008. Het thema van de schrijfwedstrijd, editie 2006/2007, is Met andere ogen. Raymond ten Berge (voorzitter), Angelique Belsunce en Godert van der Slikke, namens het tijdschrift Schoon Schip vormden de jury.
De winnaars zijn: Categorie poëzie: Geert Loman (Assen) met Kind. Het kind ligt in het gras en kijkt omhoog, zij bevindt zich in een ander perspectief, zowel in ruimte als in tijd. Daarmee is het thema subtiel neergezet.
Categorie proza: Martha Buitenkamp (Eelde) met Mijn oogopslag. Het verhaal gaat over een Oosterse oogopslag bij een Westers persoon. Deze ziet een verre voorvader weerspiegeld in het oppervlak van een kopje thee. Zo gaat het thema van letterlijk andere ogen over naar het anders naar zichzelf kijken.
Categorie Gorinchem en omstreken: Joke van der Ark (Hendrik-Ido-Ambacht) met Een seconde van zien (verhaal). Het thema doet de schrijver herinneren aan een t.v. uitzending waarin een blinde man voor het eerst ziet. De schrijver zoekt naar het verhaal van de blinde man, in het boek dat bij de t.v. serie hoort en raakt verdiept in een ander verhaal. Over een andere blinde man blijkt aan het eind. Het thema is dubbel uitgewerkt, van het ene zien terwijl er naar het andere gezocht wordt en in het twee keer blind en toch ziende zijn.
De bekroonde werkstukken zijn gepublicieerd in Schoon Schip, uitsluitend te bestellen via
http://www.chroom.net/schoonchip.

Voor wie de smaak te pakken heeft, is er op zondag 30 maart weer een workshop. Het thema is satire, in poëzie, verhaal, toneel, dialoog of essay, naar vrije keuze. Geïnteresseerden zijn welkom om 14.00 uur bij de Aanlegsteiger, Vissersdijk 30 te Gorinchem. Ook het werk van deelnemers die voor het eerst komen, komt aan bod, kennismaken is gratis. Voor informatie: 0183 636166 of
stiliwo@cs.com.