7.4.09

* Masterclass ‘poëzie schrijven’ in Macedonië in de marge van het internationale poëziefestival Struga Poetry Evenings

van 19 tot 29 augustus 2009
begeleiding: Daniel Billiet

Sinds 1962 wordt in de Macedonische stad Struga een internationaal poëziefestival georganiseerd. De Struga Poetry Evenings is één van de oudste, grootste en meest bekende internationale festivals van de wereld. Heel wat grote dichters hebben eraan deelgenomen (Pablo Neruda, Alan Ginsberg, J. Brodsky, Adonis, enz.). Tot op heden waren op het festival 4000 dichters, vertalers, essayisten en literaire critici aanwezig uit maar liefst 95 verschillende landen. In 2008 waren er ook 12 Vlamingen bij. Creatief Schrijven geeft in 2009 dichters opnieuw de mogelijkheid om deel te nemen aan de 48ste editie van het festival. Tegelijkertijd neem je deel aan een masterclass voor gevorderde dichters.

Dichter en auteur Daniel Billiet geeft je uitdagende opdrachten, jij schrijft, oefent en verbetert je eigen gedichten. Daarnaast werk je met Macedonische en andere dichters in een kunstenaarskolonie in Kicevo aan een poëtische vertaling van elkaars werk. Een uitgelezen kans om dieper in te gaan op het wezen en de diepere essenties van poëtisch taalgebruik en poëzievormen en –constructies. Bovendien woon je de activiteiten van de Struga Poetry Evenings bij, krijg je zelf de kans om op het podium te staan en om met grote internationale dichters van gedachten te wisselen. In een multicultureel kader open je je poëtische blik en ontdek je nieuwe stijlen en vormen. Daarnaast bezoek je de stad Ohrid met haar Unesco-erfgoed, en ook de grotkerk in de omgeving van Ohrid.

Het aantal plaatsen voor deze masterclass is beperkt. Creatief Schrijven streeft naar een hoog niveau. Enkel kandidaten die voldoen aan de volgende voorwaarden komen in aanmerking:

- Naast het Nederlands ook een goede kennis van minstens één van de volgende talen: Engels, Frans, Spaans, Russisch of Macedonisch
- Minstens één publicatie kunnen voorleggen: bijvoorbeeld in een literair tijdschrift, in een verzamel- of wedstrijdbundel, in een eigen bundel
- Minstens één gedicht in een andere taal kunnen voorleggen strekt tot aanbeveling
- Optioneel: relevante podiumervaring
De deelnameprijs bedraagt 950 euro (inclusief transport- en hotelkosten, maaltijden, masterclass, deelname aan het festival). Wie in dienst is bij een werkgever, kan een deel van dit bedrag betalen met opleidingscheques!

Vorig jaar namen we met de deelnemers ook een professionele cd op:
Letter lake/verses from Flanders

Interesse?
Meer info over het festival vind je op
http://www.svp.org.mk/
Stuur uiterlijk op 15 april je kandidatuur naar an@creatiefschrijven.be

Info per post:
An Leenders
Creatief Schrijven vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
[t] nieuw nummer! 03 229 09 90
[e]
an@creatiefschrijven.be
[w] www.creatiefschrijven.be

(ingezonden mededeling)